Hikaye, menkibe severim. Yeni de dinlemistim hadi ben de onu anlatayim:
Padişahın biri ruyasinda bir adam görür. Bu adami bulmasi ve cenaze islerini yapmasi istenir kendisinden.
Ertesi gün tebdili kiyafet adamlari ile beraber arar bulur ve ruyasinda gördüğü adam ölmüştür.
Yikanmasi cenaze namazi gömülmesi isleri ile ilgilenir. Ama adamin cevresinden kimse yoktur bu cenazede, taniyan eden hic kimse katilmaz.
Peki neden padisah ruyasinda gördü de kendisi elleri ile yikayip paklayip gömmüştür bu adami?
Komsular ile konusur. Adam içkicinin teki her gece fıçı fıçı icki tasiyormus eve bu da yetmezmis gibi hayat kadinlari ile eglenceler yapıyormus evde. Kolunda her gece baska bir kadin giriyormus kapidan iceri.
Padisah şaşırmış, gömdüğü cenaze böyle biri demek diye.
Sonra da haniminin yanina varmış sormus beyini nasil bilirdin niye kimse gelmedi katilmadi cenazesine diye.
Kadin anlatmis.
Kocam fıçı fıçı ickiler getirir eve sonra onlari dökerdi insanlar böyle seylerle kafa bulmasin icip kendine ve ailesine zarar vermesin diye.
Hayat kadinlarini tutardi kolundan getirirdi. Benim yanima birakir yiyecek icecek ihtiyaclarini karsilardi. Ben de onlara sabaha kadar islami anlatirdim. Beyim cok iyi bir adamdi ama kimse bilmez onun yaptığının aslini astarını.
O yuzden üzüldüm beyim öldüğünde ben kadin başıma nasil hallederim de gomerim cenazemi diye.
Cok şükür Allah sizi gönderdi.
Der kadin ve böylece padisah meselenin aslini ogrenmis olur.
|