Alıntı:
3KEDI Nickli Üyeden Alıntı
Telefonuma rizayussalihin uygulamasını indirdim ve hadisleri okuyorum.
ALLAH’IN KULLARINI KONTROL ve DENETİMİ başlığı altında şöyle bir hadis buldum. Sorgulayan Müslüman sitesinde bu hadîsin doğru olmayabileceginden bahsetmişler. Açıkçası böyle şeyler okuduğumda ruhum çekiliyor. Bir erkek eşini hem dövecek hem de kimse ona neden dövdüğünün hesabini sormayacak mı?
68: Ömer (Allah Ondan razı olsun)’den bize aktarıldığına göre Peygamber (sallallahu aleyhi vesellem) şöyle buyurdu: “Kişiye hanımını neden dövdüğü sorulmaz.” (Ebû Dâvûd, Nikah 42)
|
bahsi gecen hadisi dogru anlamak gerekir,internetten bakilinca ekbette yanlis anlamalar olacaktir,hadis hadis kitaplarindan ogrenilnelidir,internet sitelerinden degil,hadis islami kurallari uygulamayan kocasi uyardigi halde şartlari yerine getirmeyen kadin icin gecerlidir....
Soru: Erkeğe hanımını ne sebeple dövdüğü sorulmaz ( Ebu Davud Nikah 43,2147)
Bu hadisi nasıl anlamalıyız?
Bu rivayet sünen kitaplarında vardır.
Metni:
لا يسأل الرجل فيم ضرب امرأته
şeklindedir.
Rivayetin zayıf bir senede sahip olduğu iddia edildiyse de hadis sahihtir…
Ravisi Davud b. Abdullah el Evdi hakkında son dönem muhaddislerinden Ahmed Şakir zayıftır şeklinde konuşmuşsa da rivayet İbn Allan’ın da naklettiği ve İbn Hacer el Heytemi'nin de tesbit ettiği gibi sahihtir. İbn Allan el Futuhat er Rabbaniye alel Ezkar en Neveviyye VII.140,141
Eşine İslami bir Kuralın uygulanması konusunda itaat etmeyen kadın, ilgili ayet çerçevesinde uyarılır, inançları ve kitap ve sünnet ölçüleri çerçevesinde hareket etmesi istenir. Eşi kendisiyle bu tutumunu devam ettiren erkek, hanımı ile arasına mesafe koyar. Onu yatağın a almaz, ailesinin yanına gönderebilir. Yüz, kafa göğüs, boyun gibi hassas azalara gelmeyecek şekilde kızgınlık ve kırgınlık alameti ve yaptığı affedilmez kasıtlı kabahat çerçevesinde canını acıtacak şekilde vurabilir. Bkz.[2]
وَاللَّاتِي تَخَافُونَ نُشُوزَهُنَّ فَعِظُوهُنَّ وَاهْجُرُوهُنَّ فِي الْمَضَاجِعِ وَاضْرِبُوهُنَّ فَإِنْ أَطَعْنَكُمْ فَلا تَبْغُوا عَلَيْهِنَّ سَبِيلاً
Bu vurma bir azanın zarar görmesi ve gayri insani bir surette ya da başkalarının yanında olmamalıdır. Şer’i bir had konumundadır. Aile reisi olan erkeğe verilmiş çok ''özel'' ve hassas bir yetkidir.
Vurma yetkisi değişik boyutları olan ve İslam fıkhında yeri olan bir tazir (hatadan uzaklaştırıcı caydırıcı) türüdür. Mahkemelerin de benzer cezaları verme yetkileri vardır.
Bir erkek eşinin kendisini bir şekilde dinlemeyip aşağılamasına misilleme olarak ona vursa bu davranışı sebebiyle ayette erkeğe bu yetki verildiğinden, başkaları tarafından sorgulanmamalıdır.
Bu sorgu yapıldığında kadının işlediği ayıp ta ortaya çıkacağından aile içi sırların (sır ise) erkeğe ya da kadına anlattırılması caiz olmaz. Yukarıdaki hadisi şerifte bu manaya işaret etmektedir.