Alıntı:
caspercrazy Nickli Üyeden Alıntı
Anladım abi yani özetle şöyle diyebilirmiyiz onların gerçek yaradılış suretini Allahtan başkası ve dilediklerinden başkası gerçek görünüşü bilemez, fakat insanların zihnine kendilerini farklı suretlerde lanse ederek mi gösterebilir gibi bir çıkarım yapabilirmiyiz
|
Kardeşim cinler Ali Cengiz oyunundaki meşhur Ali Cengiz gibi istediğinde kılık değiştiren yaratıklar değil. Ancak Allah’ın dilemesiyle başka kılıklara bürüneceklerini büyük alim Ebu Ya’la el Ferra ifade etmektedir. Araf suresi 27. Ayetinin tefsirinde Fahruddin er Razi İslam alimlerinin, Allahu Teala gözlerinde bir kabiliyet yarattığı için cinlerin insanları görebileceğini, ancak gözlerinde bu konuda bir yetenek yaratmadığı için insanların cinleri göremeyeceğini söylediklerini kaydetmektedir. (Razi Mefatihu’l-Gayb 14 cilt sayfa 54) Yine er Razi ayetteki (Min Haysü La Teravnehum/Sizin onları göremediğiniz yerden) lafzının insanların cinleri göremediğine delalet ettiğini söylemektedir. Yine İmam eş-Şafi yukarda ifade ettiğim ayeti delil getirerek cinlerin görülemeyeceği kanaatinde olduğunu ifade etmektedir. Er_Rebi b. Süleyman’în naklettiğine göre eş-Şafii’nin bu hususta şöyle dediği kaydedilmektedir: ‘’Adalet sahibi kimselerden olduğu halde kim cinleri gördüğünü ileri sürerse şahitliği reddolunur. Allahu Teala’nın ‘O ve kabilesi sizin onları göremediğiniz yerden sizi görürler’ ayetine muhalefet etmesinden dolayı da azarlanır. Cinleri gördüğünü söyleyen kimse bir Peygamber olursa o başkadır. ‘’ (Demiri, H. Hayevan 1.cilt sayfa 297)
Hülasa bunları aktarıyorum benim Kur’an ve hadislerden anladığım husus şudur ki, Peygamber ve bazı veliler melek, cin şeytan gibi ruhani varlıkları asli suretlerinde görebilecekleri gibi, Allah’ın iradesi doğrultusunda onların kesafet kazanmalarıyla da başka şekilde görebilirler. Senin düşüncelerine de saygı duyarım.