Alıntı:
lindaa Nickli Üyeden Alıntı
"Ha işin komik tarafı hayatı o kadar da somut algılıyor ki toplum ne bu işlere sorsan tevessül eden var ne de inanan. Ama kitaplar top 10, sosyal medya büyücüleri para basıyor sürekli ama inanan ise hiç yok."
O kadar doğru bir tesbit ki bu, açıkçası tartışmasız bir inkar piskolojisi mevcut.Yalan söyleme eyleminin ön koşulu... iyi bi yalancı büyük yalanlar söyler... ve ne olursa olsun inkar eder.Toplum dürüstlüğü yitirdi..Toplumdaki ahlaki yozlaşma da ne yazık ki buna en iyi zemin.kafasını kuma gömen devekuşu misali ...oysa çözüm odaklı bir yapılanmaya gidilse belki tüm bu sorunlar minimize edilir.Aklıma ne yazık ki daha çok şu geliyo.Çözümü istemeyip inkarla red eden çoğunluğun dark side temsilcisi olduğu.Yani karanlığı savunan taraf.Belki bu toplumsal sosyolojik bir sonuca ulaştıramaz ve bilimsel bir nitelik taşımaz ancak toplumun tamamının rehabilite olmaya ihtiyacı olduğuna kalıbımı basarım.Saflar ayrıldı çoktan ortada kalmak gibi bi durum olduğunu sanmıyorum.Bu bir iman- küfür,hak -batıl, karanlık-aydınlık mücadelesi
hz. ibrahim'i içine atmak için nemrut o güne kadar görülmemiş büyüklükte bir ateş yaktırmış.
olacakları izleyen insanlar bir karıncanın ağzında su damlası ile ateşe doğru gittiğini görünce karıncaya "ne yapmaya çalışıyorsun" diye sormuşlar. karınca "ateşi söndürmeye gidiyorum" demiş. insanlar "ağzındaki bir damla su ile bu koca ateşi nasıl söndüreceksin" diye gülmüşler.
karınca cevap vermiş "evet, belki söndürmez ama maksat safımız belli olsun".
|
Kişisel olarak pek anlaşamasak da dolu insanların içi dolu tespitlerini okumaktan çok hoşlanırım.
Evet İbrahim'e karınca su damlasını Allah izin verdiği için taşıdı ama. Hayat bir sistem üzerine kurulu. Bu sistemi taşıyan kolonlardan biri de iyi-kötü, günah-sevap dörtlemesinin birbiri arasında ki ilişkilerdir. Birileri günah işlemeli ki iyi olan herşey daha kıymetli olabilirsn, anlaşılabilir olsun. Herşeyin zıddı ile kaim olduğu bir alem burası. Kötüye müdahale elbet mühim bir iş, salihatı yapmaktır. Fakat imtihanlara müdahale etmek bambaşka bir durum yaratıyor. Bu insanların imtihanlarına müdahale etmek meselesini kuran ve sünnet bir kaç cümlede izah etti belki ama insan yaşamadan öğrenebilen bir varlık değil sanırım. Haliyle çok ama çok acı tecrübelerle ben şahsen müşade etmiş biri olarak diyorum ki en zor şeyler yaşayan insanlara dahi o an karşına çıktığı için yapabileceğini yap ama asla kalan kısmına müdahale etme. Bu müdahale muhakkak merhametten kaynaklı bir fiil olur. Merhamet duygusunu yaratan Allah Azze ve Celle'den daha merhametli olmamız imkansız olduğu gibi o merhamet ettiğimiz insana da o durumu yaşatan Allah'tır. Kendi kuluna biz ondan daha merhametli davranamayız. Davranırsak imtihanına müdahale etmiş oluruz ki Allah etmememiz gerektiğini öğretiyor bize.
Allah tüm kötülere hidayet etsin diye dua etmeliyiz. Her kula hidayet kapısı açıktır. Peygambere kılıç çekenler Bugün belki cennette. Rahmetten ümit kesmemek lazım