İmas kardeşimin tespiti çok yerinde ve doğru ilaveten sana yardımcı olmak maksadıyla ifade edebilirim ki Yüce Allah’ın El Alim ismi, Esma’ül Hüsna’dan Hakim, Semi, Vasi, Aziz, Habir, Halim, Şakir, Kadir, Hallak ve Fettah gibi cemal ve celal ifade eden isimlerle çeşitli terkipler oluşturarak kullanılmıştır.
Alim ismi, Kur’an-ı Kerim’de 153 yerde Allah’a nispet edilmiş ve daha çok Esma’ül- Hüsna’dan diğer bir isimle birlikte kullanılmıştır. Yanında başka bir isim bulunmadan kullanıldığı takdirde, bir çeşit fiil fonksiyonu icra ederek mef’ul de almıştır. Bu durumda genellikle ‘’Allah her şeyi bilendir’’. (bi-külli şey’in alim) olarak kullanılmıştır. Aynı tür kullanımın başka örneklerinde ‘’Allah, kalplerinizdekini en iyi bilendir.’’ Anlamındaki (alimun bi zatı-s-sudur) şekliyle de çok sık karşılaşılmaktadır. Bu ismin Kuran’daki yalın kullanımlarında ‘’Allah yaptıklarınızı, mattakileri, zalimleri, müfsitleri hakkıyla bilendir’’ şeklindeki ifadelerle ilahi ilmin ilişkili bulunduğu bütün alanlara atıflarda bulunulduğu, böylece de konunun daha müşahhas hale getirildiği görülmektedir.
Alim isminin zikri, zikredenleri gafletten uyararak kalbe rabbini hatırlatır.
Bu ismin adedi 150’dir. ‘’Ya alimel gaybi veş-şehadeh’’ diye namazlarının ahirinde 100’er defa okuyanların kalp gözlerinin açılacağı birçok yerde ifade edilmiştir. Ayrıca ‘’ Ya allamel guyubi fe la şey’e yefutuhu min ilmihi ve la yeudüh’’ diye bu esmayı okumaya devam edenlerin unutkanlıkları gider, hıfzetme güçleri artar.Her kim Ya Allamel Guyub diye kendinden geçinceye kadar zikrederse; sır perdesi aralanır. Namazların ahirinde 100’er defa okunursa; kişi, göremediği bazı şeyleri görmeye muvaffak olur.
Kim sabah ve akşamları ‘’Bismillahillezi la yedurru measmihi şey’ün fil ardi ve la fis-semai ve hüves-semiul alim.’’ Diye 3’er kez okusa, bütün bela ve musibetlerden Allah’ın izni ile korunur.
Not: İsm-i şerif virdlerinin bir rehber eşliğinde ve önderliğinde yapılması en doğru yoldur.
__________________
Yunusça sevgimizden anlamayana cevabımız Yavuzca olacaktır...
|