Alıntı:
Emine123 Nickli Üyeden Alıntı
Selamun aleykum havas ailesi Soruma geleyim fitre kimlere verilir kimlere verilmez herkese verilirmi yoksa namaz kilanlarami muhtaclarami misal akrabam var yardima muhtac fakat namaz kilmiyor verebilirmiyim veyahut bir cocuga verilirmi Hayirli ramazanlar
|
Sadakai Fıtır (Fitre) ancak geçinmeği mütezammin bir ibadet olmasıdır. (Buradaki manda geçinmek, bir kimsenin ölmeyecek kadar yiyecek ve zahiresidir. Sadaka tesmiye olunması ve saim için tuhra (yani pak) olması ve edasında niyetin meşrut bulunması, onun ibadet olmasını göstermektedir. Onda geçinme manası dahi bulunduğundan mali ibadette meşrut olan, ehliyet kemali şart kılınmamıştır. Zengin olan sabi ve mecnunun malına da terettüp eder.
Sadaka: verilmesiyle Allah indinde sevap kast olunan atiyyedir.
Sadakai fıtrın sıfatı: Nisaba malik veya nisabın kıymetine malik olan her hür ve mükellef müslime, geniş manalı vücup ile vacip olmasıdır.
Nisap: Her şeyin aslı ve mercii manasına olarak şer’i örfte, zenginliğin esası sayılan, mal miktarına itlak olunur ki gümüşe göre, iki yüz dirhemden ibarettir. (Nisabın şart kılınması, şunun içindir ki, sadakai fıtır ancak fakirlerin doyurulması için vacip olmuştur.)
Borçtan ve asli ihtiyaçtan fariğ ve fazla olarak, o miktardaki mala aynen veya kıymeten malik olan kimse, zengin sayılıp, kendisine dört hüküm taalluk eder:
!-Sadakai fıtrın vacip olması
2-Kurban kesmenin vacip olması
3-Yakınlarının nafakasının vacip olması
4-Sadaka almasının haram olmasıdır.
Sadakai fıtrın miktarı:Buğdaydan yahut buğday unundan veya bulgurdan yarım sa’dır. Arpa ve kuru hurma veya kuru üzümden bir sa’dır. (yaklaşık 2.917 gram) Bunların kıymetini nakden vermek caizdir.
Nisaba malik olan mükellef, hem kendi nefsi, hem de baliğ olmamış fakir bulunan çocukları ve ticaret için değilde hizmet için olan cariye ve köleler için sadakai fıtır verir. Babası ve validesi için, vermediği gibi, kendi zevcesi (zevcesinin fitresini vermek zevç üzerine vacip değildir.) ve büyük çocukları için dahi vermez. Küçük çocuğunun dahi, kendi malı olduğu takdirde, sadakai fıtrını onun kendi malından verir.
Zengine ve zımmiye verilmez Usul ve fürudan olan fakirlere ve zevceye ve kendi memluküne ve mükatibine dahi verşilmez. Herkes kendi fıtrasını bir fakir müslime verir. Müteaddit kimseler dahi, sadaka fıtralarını bir fakire verebilirler.. Bir sadakai fıtrın birden ziyade fakire dağıtılması dahi ihtilaflı olarak caizdir.
Sadakai fıtrın vücubu vakti: Fıtır gününün sabahıdır ki Şevvalin ilk gününün fecrinden itibaren itası vacip olur. Ondan evvel sonra vermek dahi caizdir. (Bir kimse sadakai fıtrı, Ramazan girmeden vermek caiz olur mu? Elcevap:olur)
‘’Nimet-i İslam yazan Elhac Mehmet Zihni sayfa 504-506’’