Hz. Hızır ve Bengü Su
Sümer mitolojisinde Ziusudra adı verilen "Yaşlı Bilge Arketipi" Tufandan kurtulan tek kişidir. Tanrılar tarafından "Ebedi Hayat" bahşedilen ilk mitolojik kahraman Ziusudra'dır. Ölümsüzlük Otunun, Sonsuz Suların dibinde olduğunu bilen tek kişi odur ve onu bulması için Gılgamışa yerini tarif eder.
Altay mitlerinde, Türklerin Abı Hayat ile ilgili söylencesinde, Hayat Suyu’nun başını Ak-Sakallı-Tata adında "Yaşlı Bilge" bekler.
Türk-İslam söylencelerinde Hz. Hızır'ın Abı Hayat'tan içtiği ve "Ölümsüz" olduğu söylenir. Hz, Hızır, eski Türk inançlarındaki Ak Sakallı Koca, Gök Sakallı Koca adı verilen "Yaşlı Bilge Arketipidir".
Türk mit ve masallarında kutsal suları, Yılanlar ya da Ejderhalar bekler. Daha sonra bir "Kahraman" gelir Ejderhayı öldürür ve o şehri, hem susuzluktan kurtarır hem de padişahın kızıyla evlenir. Bu yüzden, yakınında göl bulunan kasaba ve köylerde, su ejderhaları ve su canavarlarıyla ilgili anlatılar çok yaygındır. Yılanlar ve Ejderhalar "Sonsuz Suların Bekçileridir".
Abı Hayat ya da Türkçe " Bengü Su" ile ilgili mitolojiler, insanlığın kolektif hafızasında olan ve kuşaktan kuşağa aktarılan, arketipsel anlatılardır. Hayat Suyu inancı, günümüzde en az Hayat Ağaçları, Bengütaşlar, Türbeler, Kutsal Kabirler kadar varlığını ve işlevini sürdürür.
Zemzem suyu da aynı mitolojik geçmişin işlevini sürdürür. Kutsal topraklara giden insanlar bu suyun şifalı olduğuna inanır. Her yörenin kutsal saydığı suyu ve kutsal kuyusu vardır.
"Vaftiz Kuyuları" da bu anlamda kutsaldır. Vaftiz Hıristiyan geleneğinde "Yeniden Doğuş" ile alakalı bir ritüeldir.i Ayazma, "Kutsal Su" anlamına gelir.
|