Alıntı:
Ayhanhoca Nickli Üyeden Alıntı
Nişanın bozulması durumunda alınan hediyeler iade edilir mi?
Nişanlanma dönemi eş olacakların birbirini tanıma ve alışma dönemidir. Bunun sonunda ya nikah olur, evlilik gerçekleşir yada nişan bozulur evlilik gerçekleşmez. Her ne kadar istenmeyen bir durum olsa da bu durumda kalan kişiler her iki taraf ellerinde bulunan mevcut hediyeleri birbirlerine iade ederler. Bu hususta mezheplerin görüşleri şöyledir.
Hanefi mezhebine göre: Kız veya erkek tarafından hangisi nişandan vaz geçerse geçsin sonuç değişmez. Nişanlayan erkek takı olarak verdiği mehrin tamamını ve nişanlısına vermişse bu takıların tamamını ve giyecek olarak verilen ve mevcut olan hediyelerinde tamamını geri almayı hak eder, kalıcı olmayan hediyeler yani yiyecekleri ise geri isteyemez. Zira bunları ona hibe etmiştir. Ortada olmayan hibelerden ise dönüş yapılmaz. Efendimiz hiba hususunda “Bir kişiye bir şey hediye verdikten, yahutta hibe ettikten sonra onu geri isteyen kusmuğunu yiyen köpek gibidir” buyurmuştur.
Şafi mezhebine göre: Şafii Üleması der ki; nişandan dönüş kim tarafından olursa olsun fark etmez nişanlayan erkeğin verdiği her ne varsa mevcut olanın aynısını geri alır, mevcut olmayanlarında kıymetini geri alır.
Bu durumda nişanlananların mezhepleri aynı ise onunla amel etmeleri ihtilaf olmaması bakımından daha uygun olur, fakat ittifakla başka bir mezhebi de taklit etmelerinde hiç bir sakınca olmaz, ayrıca her iki tarafta kendi rıza ve hür iradeleri ile bazı haklarından vaz geçebilirler.
Nişan, nikah değildir nikah olmadıkça nişanlılar birbirine haramdır ona göre davranmaları gerekmektedir.
Ancak şurası iyi bilinmelidir ki: Gerek nişan yapılırken gerekse resmi muamele yapılırken evlenecek kişiler yetişkin iseler ve erkek nişan yapılırken kızı isteyecek veliye veya vekile o kızı isteme ile ilgili vekalet vermişse ve bu vekilde en az 2 yetişkin erkek veya 1 erkek 2 yetişkin kadın huzurunda velisine veya vekiline “kızınızı oğlumuza istiyoruz ” derse ve kızın velisi veya vekili de “tamam veriyorum veya verdim gitti” derse dinen nikah tamamlanmıştır.
Bu şekilde nişanlayan kocadan boşanıp iddetini tamamlamadıkça ( üç temizlik müddeti) bir başkası ile evlenemez. Çünkü bu şekildeki muamelede nikah kıyılma şartları oluşmuştur. Günümüzde nişan esnasında “nişanlıların harama düşmemeleri” düşüncesi iel nikhatta kıyılmaktadır ki tamamen sakıncalı bir durumdur. Hem koca karısından, cinsel manada kadınlık olarak faydalanma hakkını elde edemez, hem de kadın kocasının yükümlülüğünde olan barınma ve nafaka hakkını elde demez. Ayrılma halinde de çok sıkıntılar çekilmektedir.
Peygamberimizin hadisi şerifi vardır: “ Nikah,( talak:Boşamak ) yemin şakaları da gerçekleri de gerçektir.”
|
Hocam güzel paylaşım nahnu nanda 2 konuyu barındırıyor nikah konusunu başka bir başlık altında geniş bilgi verebilir misiniz
Konu uzun ve dediginiz gibi ucu açık olduğu için sakıncalı durumlar soz konusu selametle ...