Midesinde yanma olanlar;
Bu sorun uzun süredir varsa, gece tatlı yediğinizde sabah uyandığınızda ağzınızda amonyak kokusu gibi bir koku oluyorsa muhtemelen helicobacter pylori hastalığına bağlı gastrit yaşıyorsunuz. Bu bakteri uzun yıllar midenizde yaşayabilir. Size, "rahatsızlığınız ne" diye sorulduğunda, "gastrit var" dedirttirir. Bu durumda, aç karnına günde 2 bardak brokoli haşlama suyu içeceksiniz. Bu bende fena mide bulantısı yaptı. Bulantı, brokoli suyunun tadının kötü olmasından değil, midede sanırım bakteriyi çok rahatsız etmesinden kaynaklandı. Ben, limon sarımsak kürüne propolis katarak sabah aç karnına düzenli içtiğimde daha iyi sonuç aldığımı söyleyebilirim.
Midesinde, reflü, gastrit olanlara ısrarla tavsiye ettiğim zeytin çekirdeğine yine vurgu yapmak istiyorum. Her sabah kahvaltıda yediğiniz 3-4 adet doğal renkli zeytinin çekirdeklerini kahvaltı ederken yutun. Zeytin çekirdeğinin sert selülozik yapısı mide asidinizi emip parçalanacak ve merkezindeki şifalı madde sıkıntıyı onaracaktır. Peki doğal renkli zeytini nasıl tanıyacaksınız? Zeytinin çekirdeği zeytinden daha açık renk ise o zeytin boyanmamıştır.
Mide yanmasını geçici bastırmak için karbonat kullanan arkadaşlar, eğer bu uygulama sonrası tansiyonunuzda oynama oluyor ise, bunun sebebi içtiğiniz karbonatın mide asidinizi tuza dönüştürmesidir.
Bana göre, karbonat yerine, sadece 2 yudum soğuk süt daha zararsız bir yöntemdir. Bu geçici bir çözümdür ama yanma tekrarladığında, tekrar iki yudum süt içerseniz gittikçe hafifler ve kaybolur yanma hissi.
Mideniz,doluyken uyumayın. Hadi uyudunuz diyelim, sağa dönüp yatmayın. Sol tarafa dönerek uyuyun.
Son olarak, midede çok daha ciddi sıkıntı varsa ve bu kendini yanma olarak gösteriyorsa, halis bal ile yeni çekilmiş çörekotu, zahter karışımını macun kıvamına getirip sabahları aç karnına yarım tatlı kaşığı yiyin. 1buçuk-2 saat bir şey yemeyin.
Bu uygulama ülseri bile onaracak kadar güçlü bir uygulamadır.
Tüm bu saydığım şeyleri yaparken midenizin hoşlanmadığı yiyecek ve içecekleri terketmeyi ihmal etmeyin tabi. Ne mesela; baharatlar, kızartmalar, mayalı gıdalar, asitli içecekler, yanmış yağlar vs.
Mide de ekşime, geğirme gibi sorunlar algıladığınızda midenizi ısıtın. Üzerine sıcak su torbası koyun, içten ısıtmak için de nane çayı veya kekik çayı için. Kekik çayı içerseniz arkasından bir tatlı kaşığı da bal yiyin. Çünkü mizacı aşırı kurudur ve mideyi kurutmak istemeyiz.
|