Kıyamet gününde her can yaptıklarına karşı rehin tutulacaktır
Kıyamet gününde her can yaptıklarına karşı rehin tutulacaktır.
{ كُلُّ نَفۡسِۭ بِمَا كَسَبَتۡ رَهِینَةٌ }
Her nefis yaptıkları nedeniyle rehin tutulur.
[Müddessir Sûresi 38]
Rehin, bir alacağa karşı güvence oluşturan mal anlamına gelen iktisadi bir terimdir.
Kıyamet gününde insanın kendi nefsinden başka bir varlığı olmayacaktır. Hiç kimse mal veya değerli bir şeyi rehin olarak veremez. O gün herkesin sadece nefsi vardır ve bu nefis rehin olarak tutulur.
Peki neyin karşılığında?
Elbetteki amellerinin karşılığında. Herkes amelleri karşılığında canını rehin olarak bırakır. Eğer salih ameller getirirse canını kurtarır. Salih amel yoksa canı rehin olarak tutulur ve azaba gönderilir.
Kimse başkasının canını rehin olarak bırakamaz. Bir baba oğlunu rehin olarak bırakamaz. Bir anne çocuğunu rehin olarak bırakamaz. Bir patron kendi yerine hiç kimseyi rehin bırakamaz. Bu dünyanın kuralları ahirette geçerli değildir.
Ahirette herkes kendi yapıp ettiklerinden mesul olacaktır. Bu dünyada nefsini ıslah etmek, kendisini düzeltmek ve kendisine çeki düzen vermek yerine başkalarının nefsiyle uğraşan, ahirette bin pişman olacaktır. Ömrü başkalarının yediği, içtiği, giydiği, yaptığı, ettiği ve işleriyle geçen kişi, ahirette sadece kendi yapıp ettiklerinden mesul olacaktır. Koca bir ömrü başkasının hayatını irdelemekle geçirmeye gerek yok. Senin nefsin sana yeter. Kendi yapıp ettiklerine bak.
Nefsiyle uğraşan kendini kurtarır. Başkasının nefsiyle uğraşan ise kendisine yazık eder.
Rabbim nefislerimizi ıslah eylesin. Güzel işler ve güzel ibadetler yapmayı hepimize kolay ulaşılır eylesin!
|