Tevekküle inanmayan Tüccar
Tevekküle İnanmayan Tüccarın Hikayesi
Hz.Süleyman(a.s) bir gün bezirganın birine nasihat etti.
-Rızık için kaygı çekme.Hak Teala'nın emirleriyle meşgul ol.Rızık Allah'ın elindedir.O bezirgan Hz.Süleyman'a itiraz etti;
-Ya Nebiyallah,rızık için elbette talep gerekir.Yerinde durmakla Allah Teala kimseye rızık vermez, dedi.Süleyman(a.s);Hak teala kullarının rızkını üzerine almıştır,verir.Talep etsede etmesede va'd edilen rızık kişiyi gelip bulması gerçektir.İnsanların aşağı yukarı koşuşturması sabırsızlıklarındandır. Sessizce otursalar yine rızıkları gelip onları bulacaktı.Eğer çalışmak ile rızık ele geçseydi nice kişiler rızık isterlerken eldeki rızkı yitirip,müflis olmazlardı.Şu Baykuşu görmüyormusun?Nasıl kanaat sahibi,nasıl sabır ve tevekkül sahibi.Her gece sabaha kadar zikreder.Sabaholunca bir kovuğa girer oturur.Hiç Rızık talebinde bulunmamasına rağmen Allah onunrızkını verir.Hz. Süleyman(a.s) böyle söyleyince o tacir kalktıgitti. Dört bir yana haber saldı,''bana bir baykuş getirin,satın alacağım''diye ilan etti.Bir baykuş getirdiler ,onu satın aldı. O baykuşu evine getirip bir kutunun içine koydu. Kutunun ağızını kapattı.Kutuyuda bir sandığa koyup kilitledi. Anahtarı cebine koydu.-Görelim bakalım baykuşun rızkı nereden gelip onu bulacak,diyerek kendi ticaretine gitti.Bir yıl ticaret için dolaştıktan sonra evine geri döndü.Atından inip doğru baykuşun olduğu sandığın yanına gitti.Önce kilitli odayı, ardından sandığı açtı.Sandığın içinden kutuyu çıkardı.Baykuşun kuş tüyleri arasında uyuduğunu gördü.Baykuşun tüyleri rengi değişik değişik kuşlar yemiş olduğunu görünce o bezirganın ,gördüğü bu durum karşısında hayretinden aklı gitti, bezirgan oracıkta düştü bayıldı.Biraz sonra kendine gelince kutuyu eline alıp doğru Hz.Süleyman'ın(a.s) yanına gitti.
-Ya nebiyallah,haşa Hak Tealanın Peygamberi boş yere söz söylemez.Sizinle olan konuşmamızdan sonra gittim ,şu baykuşu satın alıp bir kutunun içine koydum, sandığı da bir hücreye kilitledim.Sefere çıktım,ticaret yaptım. Bir yıl sonra geri döndüm.Eve gelip doğru baykuşun olduğu odaya girip sandığı açtım. Kutuyu çıkardım. Kutunun kapağını açtığımda bu baykuşun tüyler içerisinde yattığını gördüm. Şaşırdım ve hayretimden aklım gitti. Kendime geldiğimde Sübhanellah diyerek huzurunuza geldim. Bu kuşlar bunun içine nereden geldi merak ediyorum.Hz.Süleyman(a.s)-Allah Teala kadirdir. Sözünde durandır. Kulları nerede olursa olsun rızkını verir, buyurdu.Bezirgan kutuyu getirip Hz.Süleyman'ın (a.s) önünde açtı.Süleyman (a.s) baykuşun kuş tüyleri arasında yattığını gördü kuşa sordu;_
Ey baykuş,halin nasıldır baykuş;
-Ya Nebiyallah ,halim hoş.Allah'a çok şükür.Hak Teala bana hergün üç kuş gönderdi,birini yedim ikisini azad ettim.Mahpusluk sıkıntısı çekmedim. Eskisi gibi fazlu keremiyle beni bu kutunun içinde mahrum etmedi. Rızkım kesilmedi.Karnım tok, Allah'a hamd edip bu emin ve yalnız yerde yatarım. Bezirgan baykuşun bu sözlerini duyunca şöyle dedi;_Ya Nebiyallah biz bu kadar dağlar tepeler aşıyoruz . Bunca sıkıntılara katlanıyoruz. Hepsi rızık için.Bende artık Allah'a tevekkül edeceğim .İbadet ve taatle meşgul olacağım.Daha sonra bütün malını fakirlere dağıttı,Allah için ibadete koyuldu.Allah Teala ona da gayb hazinelerinden gün gün rızkını gönderdi.
Kaynak; MÜZEKKİ'N Nüfus (Eşrefoğlu Rumi Hz.)
Kime Ne!
|