SİRKE Resulullah(sav)buyurdular ki:"""sirke ne güzel katıktır.Başka bir hadiste şöyle buyurmuştur:Allah'ım!sirkeyi bereketli kıl!O, benden önceki peygamberlerin azığıdır.Sirke hakkındaki başka bir hadis ise şöyledir:İçinde sirke bulunan bir ev fakir olmaz.(Sirkenin Faydaları): Üzüm sirkesi,iltihaplı mideye faydalıdır ve safrayı dindirir.Öldürücü ilaçların zararını def eder.Boşlukta donan süt ve kanı çözer.Dalağa fayda verir.Mideyi sepiler,buna karşılık kabız yapar,susuzluğu keser ve oluşmak üzere olan şişliğe mani olur.sindirime yardımcı olur,balgamı parçalar,katı gıda maddelerini yumuşatır ve kanı inceltir.Sirke tuz ile birlikte içildiği zaman,yenen zehirli mantarlara karşı faydalıdır.Yudum yudum içildiği zaman damak köküne yapışan kanı koparır.Sıcak iken gargara yapıldığı zaman diş ağrısına karşı faydalıdır.ve diş etlerini kuvvetlendirir.Sirke,dolamaya,tırnaklara,ateşli şişliklere ve ateş yanığına karşı faydalıdır.İştahı açar ve mideyi yumuşatır.Gençler ve yaz mevsiminde sıcak bölgelerde oturanlar için iiyidi.Özellikle elma sirkesi,kandaki yağları azaltır.Yemekle beraber yeşil salata suyu üzerinde bir kaşık kadar alındığı zaman yağları eritir.Çünkü sirke asetik asittir.Sirke,özellikle elma sirkesi,yemeklerde yeşil salata ile veya bir bardak suya küçük bir kaşık katarak düzenli bir şekil alınırsa,vücudun yağ seviyesini korur.
Yediğim yemekten içtiğim suya kadar tadsızım
Saçının telinden ayak parmaklarının ucuna kadar özledim seni..
|