Kur’an-ı Kerim hayatı ve ölümü mutlak manada Allah’a nispet eder. ‘’ O, diriltendir, öldürendir. Gece ile gündüzün birbirini takip etmesi de O’na aittir. Hâlâ aklınızı kullanmıyor musunuz?’’ (Müminün suresi 80.ayet.) ‘’ Hükümranlık elinde olan Allah, yücedir. O, her şeye hakkıyla gücü yetendir. O, hanginizin daha güzel amel yapacağını sınamak için ölümü ve hayatı yaratandır. O, mutlak güç sahibidir, çok bağışlayandır.’’ (Mülk suresi 1-2. Ayetler.) ‘’ Ey insanlar! Öldükten sonra dirileceğinizden kuşku duyuyorsanız şunu unutmayın ki, biz sizi topraktan, sonra nutfeden, sonra alakadan, sonra belli belirsiz et parçasından yarattık ki size (kudretimizi) açıkça gösterelim ve biz dilediğimizin rahimlerde belirli bir vakte kadar kalmasını sağlarız, sonra sizi bebek olarak çıkarırız, ki daha sonra yetişkinlik çağınıza erişesiniz. İçinizden kimi erken vefat ettirilirken kimi de önceden bildiklerini bilmez hale gelinceye kadar ömrün en düşkün çağına eriştirilir. Öte yandan yeryüzünü kupkuru ve cansız görürsün; üzerine yağmur indirdiğimizde ise (bir de bakarsın) canlanıp kabarır ve her cinsten güzel bitkiler çıkarır.’’ (Hac suresi 5.ayet)
Ve kulun dünya ve ahiretine yönelik işlerinde sabır ve dua ile Allah’tan yardım istemeyi buyurur.’’ Ey iman edenler! Sabrederek ve namaz kılarak Allah’tan yardım dileyin. Şüphe yok ki, Allah sabredenlerle beraberdir.’’ (Bakara suresi 153. Ayet) Hz. Eyyup (a.s) bu konuda örnek olarak gösterilir. ‘’ Eyyûb’u da hatırla. Hani o Rabbine, “Şüphesiz ki ben derde uğradım, sen ise merhametlilerin en merhametlisisin” diye niyaz etmişti. Bunun üzerine biz, tarafımızdan bir rahmet ve kulluk edenler için anılacak bir örnek olmak üzere onun duasını kabul ettik; kendisinde dert ve sıkıntı olarak ne varsa giderdik; ona aile efradını, ayrıca bunlarla birlikte bir mislini daha verdik.’’ (Enbiya suresi 83-84.ayetler)
‘’….Sakın Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyin. (unutma ki) Allah’ın rahmetinden ancak kafirler ümidini keser.’’ (Yusuf süresi 87. Ayet)
Ayrıca canın muhafazası için, dinin kesin olarak yasakladığı bazı haramların yapılmasına izin verilmesi hatta bazı durumlarda bu tür yasakların işlenmesinin vacip kabul edilişi insan hayatına verilen önemi vurgulayacak uygulamalardır.
‘’ Allah size yalnızca murdar eti, kanı, domuz etini ve Allah’tan başkasının adına kesilmiş olanı haram kıldı. Ama biri zorda kalırsa, haksızlığa sapmadıkça, sınırı aşmadıkça kendisine günah yoktur. Biliniz ki Allah bağışlayıcıdır, merhametlidir.’’ (Bakara suresi 173.ayet)
__________________
Yunusça sevgimizden anlamayana cevabımız Yavuzca olacaktır...
|