07.12.20, 22:12
|
|
|
Etiketlendiği Mesaj: 28 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
|
|
Alıntı:
asof Nickli Üyeden Alıntı
''Şeytan evvela şüpheyi kalbe atar. Eğer kalb kabul etmezse şüpheden şetme döner. Hayale karşı şetme bazı pis hatıraları ve münafi-i edep çirkin halleri tasvir eder. Kalbe 'Eyvah!' dedirtir. Ye'se düşürtür. Vesveseli adam zanneder ki, kalbi Rabbine karşı su-i edepte bulunuyor. Müthiş bir helecan ve heyecan hisseder. Bundan kurtulmak için huzurdan kaçar, gaflete dalmak ister.'' ''Şetim'':kaba söz, kötü düşünce, edebe aykırı hal, kalbi sıkan düşünceler, İnsanın kalbine yerleşmiş gibi sanılan imana aykırı hayali sözler, özellikle namaz kılarken aklın ve kalbin kabul etmediği çirkin hatıralar...Vesvese bir şeytan işidir, şeytandan kaynaklanan bir musibettir. Şeytanın kalbi kurcalaması, karıştırmasıdır. Şeytanın tek hedefi kalbdir. Tek emeli, kalbi bozmak, onu işe yaramaz hale getirmektir. ''Bilin ki, Allah kişinin kalbine ondan daha yakındır.'' (Enfal süresi 24), ''Allah'ın izni olmadan hiçbir musibet başa gelmez kim Allah'a iman ederse, Allah onun kalbine hidayet verir.'' vesvese mikrobunu kapan insan, kalbinin Rabbine karşı edepsizlikte bulunduğunu sanır, telaşa kapılır. ''Bak, ey biçare vesveseli adam! Telaş etme, çünkü senin hatırına gelen şetim değil, belki tahayyüldür. Tahayyül-ü küfür, küfür olmadığı gibi, tahayyül-ü şetim dahi şetim değildir. Zira mantıkça tahayyül, hüküm değildir, şetim ise hükümdür.'' Bu durumda en önemli mesele, heyecana yenilip telaşa kapılmamaktır. Böyle bir vesveseye kapılan insan telaşa düşmemeli, endişe etmemelidir. Telaş ve endişeye sebep olan şeyin gerçekte var olması gerekir. Oysa kalbe ve hatıra gelenler, birer hayal ürününden başka birşey değildir. Hayalden geçen çirkin şeylerin bir değeri, bir önemi yoktur. Üstelik insana zarar da vermez. Günlük olarak Ya Kuddüs esma-i şerifini 170 defa çekersen inşallah fayda görürsün.
|
Allâhu Teala sizi rızâ-i ilâhisine mazhar eylesin. Öyle büyük şeyler yazdınız ki Hak yolda ilerleyen çoğu kimsenin halini özetlediniz.
|