Ingiliz Ulusal Sanat Konseyi bir deney gerçekleştirir. Altı maymunun bulunduğu bir kafese bir bilgisayar konur. Maymunlar bilgisayara bir ay boyunca rastgele vurur ( tuvalet olarak kullanmakta dahil ) birçok anlamsız hareket yapar . Bir ayın sonunda yazılı elli kağıt çıkarırlar. Lakin bir tek anlamlı kelime olmadığı gibi ingilizce de tek harften oluşan bir kelimeyi dahi yazamazlar .
Klavyede 30 karakter olduğunu düşünürsek ( 26 harf ve diger karakterler ) tek harfli bir kelime yazma ihtimali 30x30x30 =27000 dir . Yani 27binde bir .
Bir shaeksper sonesi elde etme şansı için şöyle bir hesaplama yapılabilir.
" Seni bir yaz gününe benzetebilir miyim " sonesi 488 harftir. Klavyedeki harfleri tuşlayarak gerçek sırasına göre soneyi yazma ihtimali 26 üzeri 488 dir . 10 tabanına göre 10 üzeri 690 ..
Peki ... Evrendeki partiküllerin sayısı ( proton elektron nötron) 10 üzeri 80 dir . Bütün evreni alıp onu bilgisayar çiplerine yerleştirirseniz ( maymunları unutun
) bunların her biri bir gramın milyonda biri ağırlığında olur .
Bütün evreni mikrobilgisayar çiplerine dönüştürseniz ve bu çipler bir saniyenin milyon katında kelime üretse en fazla 10 üzeri 90 kelime denemesi yapılabilir oysa bir soneyi yazma ihtimali 10 üzeri 690 di. Bu şans eseri bile olsa bir sone yazılmasının dahi mümkün olmadığını gösterir..
SORU : Evrenin hatta hayatın şans eseri oluşmasını hadi bir tarafa bırakalım. Hayatı üretmek için gerekli DNA larin nerdeyse inanılmaz bir düzen ile her seferinde farklı tasarımının olasılık oranı nedir sizce ?
Görselde parmak izinin mikroskopik görüntüsünü görüyorsunuz. Sadece tek bir çizgi ;)