Halinizi okuduk hissi değil müdakkik bir nazarla ele alırız gucenmeyiniz kardeşim. Çok üzülünce kalpten çıkar nurani bir akla müracaat ederiz o yüzden. Zira kalp zayıf.
Evvela üçünü bir arada zikretmenizden müminin başında bu üçü zamanaşırı eksik olmaz manasındaki hadisi şerifi hatırlattınız : illet.zillet.kıllet. Ellah razı olsun.
Saniyen:beddua eden kıyamet günü şefaat yetkisinden mahrum kalır.( Mütecaviz dinsizlere şamil değil bu hadis) Onlar günahkar da olsa dinsiz değil mütecaviz dinsiz hiç değil anlattığınız kadarıyla.
Salisen:Onları suçlamak yerine ne ettim de kader bana bu zulme uğramama fetva verdi diye nefsimizi suçlamak gerek zira
مَٓا اَصَابَكَ مِنْ حَسَنَةٍ فَمِنَ اللّٰهِۘ وَمَٓا اَصَابَكَ مِنْ سَيِّئَةٍ فَمِنْ نَفْسِكَۜ
Nisa 79
Size gelen her iyilik Allah'tandır, başınıza gelen her kötülük de kendinizdendir.
Dinde uğursuzluk yoktur. Suçu musallata luna buna bağlamak yerine bizzat nefsimize vermek en doğrusu.
Rabian:"Ez zulmü la yedum el küfru yedum" Küfür devam eder zulüm devam etmez.
Vakti vardır gelince kesilir. Hadislere göre zulüm en şaşaalı döneminden sonra debetaklak olur.
Ayetinin kafirlere de müslüman zalimlere de tüm yezidilere şumulü var. Sana zulmedenleri affolunmazsa ahirette öyle cezaya çarptırılacaklar ki o hallerini görsen acır bellki de hakkını helal ederdin.
Müslüman ı hakir görmek kadar büyük günah yok der zahidler.
Hamisen: Teklifi malayutak yoktur. Cenabı hak kuluna kaldırabileceğini yükler. Kaldıramayıp şikayet ve isyan etmek Haktan yüz çevirmektir. Bunun ilacı sabır ve tövbe.
Başkaca da dersler var şimdilik bu kafidir inşallah.
Duha süresinden:
3- Rabbin sana veda etmedi ve darılmadı!
4- Ve kesinlikle senin için sonu önünden (ahiret dünyadan) daha hayırlıdır.
5- ileride Rabbin sana verecek de hoşnut olacaksın!
6- O, seni bir yetim iken barındırmadı mı?
Sabrederseniz burada yada ahirette sizin gibi kapılardan kovulanlara öyle ikramlar var ki az da olsa yakini olan şikayet değil sabır ve tevekkül le karşılar.
Asr suresi son ayet . ve tavasav bissabr ile biter.
Bakara 214
Sizden öncekilerin başına gelen sıkıntı ve zorluklar, sizin de başınıza gelmeden Cennet'e gireceğinizi mi sandınız? Onlara dokunan sıkıntı ve zorluklarla öylesine sarsıldılar ki Rasul ve onunla birlikte olan müminler, "Allah'ın yardımı ne zaman? " dediler. İyi bilin ki Allah'ın yardımı yakındır.
أَمْ حَسِبْتُمْ أَن تَدْخُلُواْ الْجَنَّةَ وَلَمَّا يَأْتِكُم مَّثَلُ الَّذِينَ خَلَوْاْ مِن قَبْلِكُم مَّسَّتْهُمُ الْبَأْسَاء وَالضَّرَّاء وَزُلْزِلُواْ حَتَّى يَقُولَ الرَّسُولُ وَالَّذِينَ آمَنُواْ مَعَهُ مَتَى نَصْرُ اللّهِ أَلا إِنَّ نَصْرَ اللّهِ قَرِيبٌ
-Es sabru nısf’ul iman: Sabır imanın yarısıdır.
-Es sabru miftahul ferec: Sabır, başarının anahtarıdır.
Bakara 153:
Ey iman edenler! Sabır ve namazla Ellahtan yardım dileyin. Şüphesiz, Allah, sabredenlerle beraberdir.
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ اسْتَعِينُواْ بِالصَّبْرِ وَالصَّلاَةِ إِنَّ اللّهَ مَعَ الصَّابِرِينَ
Musibete karşı itiraz kara ne karşı çıkıp ondan şikayet etmek kırık elle dövüşmek gibidir.
Deva çok. Ders alırsak. Tüm devalar eczahanei Kurandan
Ellah yardımcınız olsun. Metanetinizi sabrınızı artırsın.