"Allah" ismi kullanımı bir hayli azaldı mı❓
🔸• Evden ayrılırken geride kalanlara "Allaha ısmarladık", "Allah'a emanet olun" derdik, şimdi "haydi ben kaçtım", “bay bay”, “hadi öptüm!” der olduk...
🔸• İşe gidenlere "Allah işini rast getirsin", derdik, şimdi "bol kazançlar!" der olduk
🔸• Şaşırdığımızda "sübhânallah" derdik şimdi "vaaavvv" der olduk.
🔸• Sevindiğimizde "elhamdülillah" derdik şimdi "olleeeyyy" der olduk.
🔸• Başımıza bir musibet geldiğinde "Allah'ın dediği olur!", "innâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn [biz Allah'tan geldik, yine O'na döneceğiz] derdik şimdi "hay aksi!, "bu da nereden çıktı!", "bittim!", "mahvoldum!" der olduk.
🔸• Bize iyilik yapana "Allah razı olsun", "Allah ne muradın varsa versin!" diye dua ederdik, şimdi "sağol!" diyoruz.
🔸• Bir işle uğraşanlara “Allah kolaylık versin!” derdik, şimdi “kolay gelsin!” der olduk.
🔸• Yeni evlenenlere "Allah bir yastıkta kocatsın!" derdik, şimdi "mutluluklar!" der olduk.
🔸• Sınava girecek olanlara "Allah zihin açıklığı versin!" diye dua edilirdi, şimdilerde "başarılar!" deniliyor.
🔸• Geleceğe dair planlar yapılırken "inşallah”, “Allah izin verirse”, “Allah kısmet ederse" derdik, şimdilerde sanki gelecek bizim elimizdeymiş gibi fütursuzca konuşur olduk veya “umarım”, “tahminim o ki” gibi ne idüğü belirsiz ifadeler kullanır olduk.
🔸• Günah işlediğini gördüğümüz kimselere “Allah ıslah etsin”, “Allah affetsin”, “Allah hidayet etsin” derdik şimdi lanet okur olduk.
🔸• Kötü bir şeyden bahsederken “Allah korusun”, “Allah esirgesin” derdik şimdilerde "kapa şu şom ağzını!" der olduk.
Bu listeyi uzatmak mümkün.
🔸 Sözlerimizden “Allah” sözcüğünün çekilmesi, artık mümince düşünmediğimizi, hayata 🔸Müslümanca değil seküler bir mantıkla baktığımızı ele veriyor.
🔸Sözlerimizden “Allah” kelimesinin çekilmesi, bir zaman sonra hayatımızdan da bereketin kaybolmasına yol açtı.
⌛Şimdilerde mutluluğu “Allah’tan başka şeylerde” arar olduk, ama beyhude!
Ref:Netten . . .
"Allah" ismi kullanımı bir hayli azaldı mı❓ Bence azalmadı hatta arttı. 1995li yıllarda ben üniversitede ögrenciyken namaz kıldığımızı gizlerdik. Hocalarla konuşurken inşAllah, maşaAllah, hayırlı v.b. kelimelerini kullanmamak için dikkat ederdik . . .
Arkadaşlar sizlerinde yorumunu bekliyorum . . .