Samsun Salı Pazarı İlçesinde Alibeyköy var. Bu köye 1 saatlik mesafede de dere kenarında yoldaki kaş ve araba yolu yanında bir tek mezar... Bu mezar 1976 yılında Alibeyköy den bir müteahhit tarafından etrafı kapatılmış önüne de hayrata çeşme yapılmıştır. Ben bu yere 6 ay kadar evvel gittim gördüm ama bilgi üzerine gittim.. dereye indim aradığım işaret bir ayak izi bana yürü diyordu ve bir seccade (namazlık taşı) kıblesini şaşırmış bir seccade neyse yer doğru idi müteahhit mezarın etrafını betonlamış ve zeminide betonlamış mezarın içini toprağını Allah bilir bişey var mı yok mu? Ama eskiden vardı 1 kazan para.... neyse burda resmi kazı yapılamaz kacak desen işimiz sadece işi çözmek... doğruluğunu anlamak için gittim ve herşey anlatıldığı gibi idi... Fatiha okumadım.... çıktım ki; jandarma bizi çevirdi o günde genel arama günü imiş ve mahkemeden de gerekli izni almışlar... Samsun merkezdenim deyince şehit mezarını gördüm ziyaret etmek için durdum burda aslında alacak peşine geldim buraya dedim ve şehidi sordum... oda bana Alibey köydenmiş yolda yürüken şehit olmuş Adı da Uzunali demez mi? Ben içimden güldüm.. Orda 2 katlı mezar var üstte bir mefta Uzunali bey mi? yuhannis mi? onu Allah bilir ama altında bir zamanlar 1 çil mezarı daha vardı yerinde durur mu durmaz mı onu da Allah bilir..Müteahhit orda betonlama yapmış zamanında çok para harcamış bugün yapılan masraf 5.000.-TL. geçmez ama etrafını güzel çevirmiş ve şu anda bakımsızlıktan geçilmiyor içerisi rutubet ve küf kokuyor... Neyse; bizim köyde eşkiya sinde adı gecen Minnos köyü bir Uzunali de bizim köyde var.. onun hem tekkesi hem değirmeni var..değirmen yenilenmiş zamanla bizimkiler tarafından da çalıştırılmış hatta 30 sene evveline kadarda çalışıyordu..şimdiki türden yapı yapılmış değirmen yerine tekkeye gelince çok eski bir ağaç.. araba yolunun 3 metre kenarynda ulu ağaç tam güneyinde 3. metre derinlikte bir dere kazanının dolu olduğu bilgisi var.. doğu tarafında 50 cm. derinlikte de bir çetenin cesedi olduğu bilgisi var..köye çok yakın resmi kazı yapamassın adı çıkmış evliyaya kacakla da işimiz .... İşaret mi yok ne gezer ağac ve de tekke adı varya müslüman Türk dokunmaz ona.. hiç dokunulmadı gerçekten de...
|