15 sene medrese okumuş İcazetli Şifacı bir hocamla olan sohbetimizden kısaca yazıyorum.
- Havas alimleri en az 4 dil bilmek zorunda (arapça ibranice aramice ve osmanlıca kısmen)
-En az 5 yıl riyazet yapmış olması lazım (Her sene 40 gün olacak şekilde) havas talebesi olması için.
-Haramdan kaçacak internette çıplak karılara bakmayacak
-Namazını dosdoğru kılacak.
-İtikad öğrenecek
-Akaid
-Sonra Fıkıh öğrenecek
-Tuvalette nasıl temizlenir insan bunu bilecek.
-Sonra Arapça öğrenecek
-Sonra Tefsir
-Hadis
-Şerhli okuyacak
-Sonra gramer öğrenecek (Dil bilgisi)
-Sonra gelecek bir havas aliminin yanına diyecekki ''Efendim ben şunları öğrendim havas öğrenmek istiyorum diyecek''
Havas Alimi bir işaret görürse havas dersine başlatmadan önce en az 2 yıl hizmet ettirecek.
-Kötü davranır , laf söyler hakaret eder , iş yaptırır kişi kaçarsa imtihanı kaybetti
-Kişiye gülmeyecek , hakaretler yağdıracak havas alimi sonra kişi dayanırsa 2 yıl
o havas alimi bir işaret görürse veya herhangi manevi bir şey görürse o kişiye diyecek ki havas talebesi oldun..
-O kişiye 40 gün riyazet verir . 40 gün içinde kişiyi takip eder. Manevi olarak nazarı üzerinde olur .Hem muhafaza eder hem ne yapıp etmeyeceğini söyler sonra riyazet biter . Gelir kişi bakılır nefsine olmuş mu olmamış mı .
-Sonra başlar ebced ilmine
-Sonra gücü var mı yok mu diye bi çakrasını açar eğer güç varsa talebe olur.
-çakrası tekrar kapatılır.
-Ve Ebced ile başlanır.
-Sonra vefk ve cifir yani matematik
-sonra remil ilmi öğretir
-sonra bu aşama aşama
-sonra tılsımları öğretir
-ve kişiye aramice öğretilir
-sonra süryanice ve ibranice öğretilir
-kişi 12.kitaba geldiğinde tekrar başlar riyazete 27 veya kişinin kabiliyetine göre gün sonra tekrar çıkar ona simya ilmi öğretilir.
-Sonra 12 ilmin hepsi öğretilir
-Sonrasında ise 12 düğüm atar sarığına yani 12 ilim sahibi denilir..
-Sonra kişi bir kaç kez daha riyazete koyulur.
-Kişi toplamda 15 yılda eğitimi tamamlar ve nefsi bitmiştir ve bu kişi ilimlerin yanında hadis ezberler kuranda sureler ezberler çünkü şeri ilimleri bilmezse diğer aleme hüküm geçersizdir.
-En sonunda kişi bir kaç devlete gönderilir
-Beyrut,mısır,ürdün ve medine sonra orda hangi burçtaysa o elemente hükmeder ve gelir.
-Üstadı ona iki ay boyunca yazdığı muhafazayı verir. Takar sonra büyük icazeti verir , hüddamını verir.
-Göz perdesini kaldırır.
-Kişi görmeyebilir ki hüddamı olmadığı anlamına gelmez .
-Sonra onu herhangi bir ile veya devlete işaret yoluyla gönderir ..