Ve kalbin bâtınına, başka muhabbetlerin girmesine meydan verme. Çünkü, bâtın-ı kalb âyine-i Sameddir ve Ona mahsus.
Gayri meşru bir muhabbetin neticesi merhametsiz azap çekmektir.
Oazabı çekmekte kabahat, kusur ona aittir. Çünkü kalbindeki hadsiz istidad-ı muhabbet, hadsiz bir cemâl-ı bâkiye mâlik bir Zâta tevcih etmek için verilmiş. O insan sûiistimal ederek o muhabbeti fâni mevcudata sarf ettiği cihetle kusur ediyor, kusurunun cezasını firâkın azabıyla çekiyor.
İşte bu kusurdan teberri edip o fâni mahbubattan kat-ı alâka etmek, o mahbuplar onu terk etmeden evvel o onları terk etmek cihetiyle Mahbub-u Bâkîye hasr-ı muhabbeti ifade eden 1 يَا بَاقِى أَنْتَ الْبَاقِى olan birinci cümlesi, “Bâkî-i Hakikî yalnız Sensin. Mâsivâ fânidir. Fâni olan, elbette bâki bir muhabbete ve ezelî ve ebedî bir aşka ve ebed için yaratılan bir kalbin alâkasına medar olamaz” mânâsını ifade ediyor. “Madem o hadsiz mahbubat fânidirler, beni bırakıp gidiyorlar. Onlar beni bırakmadan evvel ben onları يَا بَاقِى أَنْتَ الْبَاقِى demekle bırakıyorum. Yalnız Sen bâkisin ve Senin ibkàn ile mevcudat bekà bulabildiğini bilip itikad ederim. Öyleyse, Senin muhabbetinle onlar sevilir. Yoksa alâka-i kalb
kalben bağlılık
e lâyık değiller” demektir.
İşte bu hâlette kalb hadsiz mahbubatından vazgeçiyor. Hüsün ve cemalleri üstünde fânilik damgasını görür, alâka-i kalbi keser. Eğer kesmezse, mahbupları adedince mânevî cerihalar oluyor.
Bu dünyadaki enbuyuk azaolardan birisidir.
Bu da sana deva olur belki. Bundan sonra da bir iki kelime nen yapacam:
Beşinci Mesele
Gençlik Rehberinde izah edildiği gibi, gençlik hiç şüphe yok ki gidecek. Yaz güze ve kışa yer vermesi ve gündüz akşama ve geceye değişmesi kat’iyetinde, gençlik dahi ihtiyarlığa ve ölüme değişecek.
Eğer o fâni ve geçici gençliğini iffetle hayrata istikamet dairesinde sarf etse, onunla ebedî, bâki bir gençliği kazanacağını bütün semâvî fermanlar müjde veriyorlar.
Eğer sefahete sarf etse, nasıl ki bir dakika hiddet yüzünden bir katl, milyonlar dakika hapis cezasını çektirir; öyle de, gayr-ı meşru dairedeki gençlik keyifleri ve lezzetleri, âhiret mes’uliyetinden ve kabir azabından ve zevâlinden gelen teessüflerden ve günahlardan ve dünyevî mücazatlarından başka, aynı lezzet içinde o lezzetten ziyade elemler olduğunu aklı başında her genç tecrübeyle tasdik eder. Meselâ, haram sevmekte, bir kıskançlık elemi ve firak elemi ve mukabele görmemek elemi gibi çok ârızalarla o cüz’î lezzet zehirli bir bal hükmüne geçer. Ve o gençliğin suiistimâliyle gelen hastalıkla hastahanelere ve taşkınlıklarıyla hapishanelere ve kalb ve ruhun gıdasızlık ve vazifesizliğinden neş’et eden sıkıntılarla meyhanelere, sefahethanelere veya mezaristana düşeceklerini bilmek istersen, git hastahanelerden ve hapishanelerden ve meyhanelerden ve kabristandan sor. Elbette, ekseriyetle gençlerin gençliğinin suiistimalinden ve taşkınlıklarından ve gayr-ı meşru keyiflerin cezası olarak gelen tokatlardan eyvahlar ve ağlamalar ve esefler işiteceksin.
Eğer istikamet dairesinde gitse, gençlik gayet şirin ve güzel bir nimet-i İlâhiye ve tatlı ve kuvvetli bir vasıta-i hayrat olarak âhirette gayet parlak ve bâki bir gençlik netice vereceğini, başta Kur’ân olarak çok kat’î âyâtıyla bütün semâvî kitaplar ve fermanlar haber verip müjde ediyorlar.
Madem hakikat budur. Ve madem helâl dairesi keyfe kâfidir. Ve madem haram dairesindeki bir saat lezzet, bazan bir sene ve on sene hapis cezasını çektirir. Elbette, gençlik nimetine bir şükür olarak, o tatlı nimeti iffetle, istikamette sarf etmek lâzım ve elzemdir.
Muhabbet Ellah icin olmazsa cok azaolari var iki dünyada da.burada hissedilen cehennemdekinin çekirdeği. Birkismini Ellah kuluna tattiriir ki vazgeçsin ve günahlarına Kefaret olsun diye. Bu yolda işlenilen Günahın cezası peşinen verilir be tamamen affolursa alameti olarak 2 yoldan biri açılır. Ya onu meşru vir şekilde alır yuva kurArsin. Bu yol açılırsa o yada srn illa birbirinizi bulursunuz. Yada cektigin aci ve gözyaşı günahıni affettirecek dereceye gelirse artık onu arama sevme duyguların ölür akıl da silmese de alaka kurmay acak bir tatili esgale girer. Ellah sevdiği kulu bu günahta cok kıskandıgi icin can alıcı şekilde yakar bu dünyada dahi. Hatta kalbi vazgeçmezse divane olacak derecede.
Esasen muhabbet meşru da olsa bağlılık olmalı. Bağımlılık yalnız mutlak olan Rabbe olmalı. Kalbin ayarı bunun üzerine.Icki kumar uyuşturucu gibi böyle gayri meşru sevgiler de bağımlılik yapar. Damarlarin istemesi gibi diğerleri. Bunda ise tüm damarlarin aktığı büyük havuz olan kalp ister. Manevi kalp cok zor . Yanar. Azap çeker. Tadan bilir.Bir dw ruhun istikametten cikması var. Onun tezahur merkezi beyin uyuşturucu ile esir alınır. Gayri meşru bağımlılıkin en büyük yaşanani bu. Sonra sevgililer geliyor.
Alimler ilimle iştigali oruç Hak yoluna çalışma zikir tavsiye etmişler. Biz de Kur'an'ın cok okumasını tavsiye ederiz. Cok okuyana yaren sevgili O dur. Itminani vicdan ve istirahati kalp yalniz onun envari ile olur.
Bu yazılanları uygulayacak güç bulamıyorsan yada aklın kabul ettigi halde kalbin karşı çıkıyorsa o kızı bul ve evlen. Bulamıyorum mu dedin hatirlamadim ama bulamiyorsan havas hocalarindan yardım al. Onlar çeşitli yollarla manevi izini bulur. Lakin meşru ve nikah ile biraraya gelmek şartı ile . Bu şartı demeden yardim eden buluştursa da ilerde daga kötü olacak bil. Kalbin kan kaybından ölür. Çoktu az yazdım. Kalbi.mesele ve mesleklerde cokca ve akli yazmak yanlış hatta zira tamam der aunen devam ama. Son yolda tavsiyemize dikkat edersin kardeşim. Zira xaten hoca bilinenlerin çoğu sahtekar. Bikaç cin yakalamış yada emirlerine girmiş harikalar gösteren zevat. Srn bu hale dayanamıyorsun lakin seni manen tenuzkiyor. Bu zor hal vazifesi bitene dek dayanmak em üstünü lakin bu yolda dayanan da pek az. Tekrar gunab işleyip süreci uxatiyorlar hatta ölüm onları yakalayincaya dek. Gassal arkadaşımın anlattığı ona anlatılan yaşanmış iki dünyadan hikayeler vardı uzattım zaten onu da yazdam cok uzar. Lakin özetle ve yakınan bil ve yap ki. Bundan öte ne yaparsan meşru olsun ey nefsim ve gardaşim
|