SECDE YERİNE BAKMAK
Namazda şunlar sünnettir:
Bakışının sürekli secde edeceği yerde olması,
Gözleri yummanın mekruh olduğu söylenmiştir.
SECDE YERİNE BAKMANIN HÜKMÜ
"SECDE YERİNE BAKMA"NIN SÜNNET OLMADIĞI NAMAZLAR VE DURUMLAR
NAMAZ KILARKEN GÖZLERİ KAPATMANIN HÜKMÜ
SECDE YERİNE BAKMANIN HÜKMÜ
Namaz kılan kişinin bütün namaz boyunca bakışının sürekli secde yerinde olması sünnettir; çünkü bakışı bir yerde toplamak huşuyu elde etmeye en uygun davranıştır. Kişinin secde edecği yer bunun için en üstün ve en kolay bakılabilecek yerdir.
"SECDE YERİNE BAKMA"NIN SÜNNET OLMADIĞI NAMAZLAR VE DURUMLAR
"Secde edeceği yer" ifadesi cenaze namazını dışarıda bırakmaktadır; cenaze namazında kişi cenazeye bakar.
"Secde yerine bakma" hükmünden teşehhüd istisna edilmiştir; çünkü teşehhüd okurken sünnet olan davranış işaret parmağını kaldırırken bakışın işaret parmağının ötesine geçmemesidir. Nevevi bunu el-Mecmu'da zikretmiştir.
[*] - Bu konuda Ebu Davud' da sahih bir hadis bulunmaktadır. (Ebu Davud, Salat, 912. )
Bir grup alim e göre Mescid-i Haram'da namaz kılan kişi Kabe'ye bakar. Ancak Bulkini, bu namazın da diğer namazlar gibi olduğu görüşünü "doğru" kabul etmiştir. İsnevı şöyle demiştir: "Namazda Kilbe'ye bakmanın müstehap sayılması görüşü zayıf bir görüştür."
Bir görüşe göre bir peygamberin arkasında namaz kılan kişi ona bakar.
Bir başka görüşe göre; kişi ayakta iken secde yerine, rükuda iken ayaklarının üstüne, secdede iken burnuna, otururken kucağına bakar. Çünkü daha öteye bakmak kişiyi oyalar. Bakış mesafesinin kısa tutulması daha iyidir. Bağavı ve Mütevelll bunu tek görüş olarak belirtmiştir.
NAMAZ KILARKEN GÖZLERİ KAPATMANIN HÜKMÜ
[Namaz kılarken gözleri kapatmanın hükmü nedir? Bu konuda mezhep içinde iki görüş vardır]
[Birinci görüş]: Bir görüşe göre -ki bu görüşün sahibi mezhebimiz alimlerinden Abderi olup, bazı tobitın alimlerine dayanarak bu görüşü ileri sürmüştür- namazda gözleri kapatmak mekruhtur; çünkü ibadette gözleri yumma fiilini Yahudiler yapmaktadır. Ne Nebi {s.a.v.} ne de sahabeden birinin namazda gözlerini kapattıkları nakledilmemiştir. Dahası -Beyhakl'nin işaret ettiği üzerebunu yasaklayan zayıf bir hadis de bulunmaktadır.
[İkinci görüş]: Nevevİ şöyle demiştir: "Bana göre gözünü kapatması sebebiyle kendisine veya başkasına bir zarar gelmesinden korkmuyarsa gözünü kapatması mekruh olmaz." (Nevevİ er-Ravda'da bunu "tercih edilen görüş" olarak zikretmiştir)
Çünkü bu konuda [sahih kaynaklı] bir yasak söz konusu değildir. Gözünü kapatması sebebiyle bir zarar meydana gelmesinden korkuyarsa gözünü kapatması mekruh olur.
İbnü'n-Nakib şöyle demiştir: Bazı durumlarda gözü kapatmanın haram olarak kabul edilmesi gerekir.
İzzeddin b. Abdüsselam da şu şekilde fetva vermiştir: Gözünü kapatmamak huşuunu dağıtıyor veya Rabbi karşısında düşüncesini toplayamıyorsa gözleri kapatmak açmaktan daha iyidir.