Kendini tanımak meselesi, ben ne rengi severim, hangi yiyeceklerden hoşlanırım, müziğin hangi türü bana hitap eder, hangi hobilere sahip olmak beni rahatlatır gibi bir düzeyden ele alınacak bir hadise değildir. Burada önemli olan, yaşam yolu içerisinde ilerlerken, varlığımı daha da genişletebilmek ve derinleştirebilmek için gerçekte nelere ihtiyaç duymaktayım sorusunun peşine düşmektir.
Yani, toplumun genel ve yaygın kanaatlerinin haricinde veyahutta bir olması gerekenler silsilesinin dışında, dünyevi mevcudiyetimi çoğaltacak yönde değil de, ruhsal varlığımı büyütecek boyutta nelere gereksinimim var sorusu.
Çünkü yüzeysel boyutta yapılacak bir inceleme yine yüzeysel alanlarda ve dünya yaşamındaki ufak tefek detaylara ait keşifleri beraberinde getirecektir. Oysa ki, varlığın temel gayesi gelişmek ve gelişime destek sağlamaktır. Bu temel amacı gerçekleştirebilmek için de, kararlı bir şekilde, dürüstlük ve cesaret içerisinde bir içe bakış sergilemelidir. Bunun neticesi olarak elde edeceği kendine ait bilgiler, onun gelişmeye doğru atacağı adımları sağlamlaştıracak ve her deneyimden yeni ve gerçek bir bilgi ile çıkmasına yardım edecektir.
|