Evet burada kişinin kendine telkin verip teselli etmesi ile başkasını teselli etmesi arasında ince ama mühim bir fark olduğunu düşünüyorum. Kendimiz bir sorunla karşı karşıya kaldığımızda bizden daha zor durumlarda olanlara bakıp halimize hamd etmeye çalışmamız lazım. Doğru olan budur. Lakin söz konusu başkasının derdine yardım etmek ise bununla yetinmenin yeterli olmadığını, hatta o insanın derdini küçümsüyormuş veya başından savmak istiyormuş gibi hissetmesine sebep olabileceğini düşünüyorum. Niyetimiz samimi anlamda yardım etmek olsa da. Zira karşımızdaki kişi başkasının daha zor imtihanlar yaşadığını genelde biliyor veya düşünebiliyor. Başkası yardım etmeye çalıştığında bunu duymaktan ziyade yardım bekliyor. Yani bizim niyetimiz ve samimiyetimiz o esnada karşımızdaki insana farklı yansıyabilir.
Herkesin karakteri, mizacı, yeteneği, kapasitesi, taşıyabileceği yük farklı. Bize basit gelen, başkasına zor gelebilir. Kendimize iyi gelen reçete başkasına iyi gelmeyebilir. Bu hususta empati ile yaklaşmak o yüzden çok mühim diye düşünüyorum.
|