Alıntı:
Erzurum Nickli Üyeden Alıntı
delili nedir bunun? Meseleyi sayı meslesine indirme gafletinde elbet bulunmuyoruz. Zira herşeyin bir hesap üzre olduğunu Allah Azze ve Celle'nin kendisi buyuruyor. Fakat biz Kur'an ve sünnette Allah'ı şu kadar zikredin diye bir delil göremiyoruz? Zira Müslim hadisinde;
“Yanından ayrıldığımdan beri hep burada oturup zikirle mi meşgul oldun?” diye sordu. O da:
– Evet, diye cevap verdi. Bunun üzerine Peygamber aleyhisselâm şöyle buyurdu:
“Senin yanından ayrıldıktan sonra üç defa söylediğim şu dört cümle, senin sabahtan beri söylediğin zikirlerle tartılacak olsa, sevap bakımından onlara eşit olur: Sübhânallâhi ve bi–hamdihî, adede halkihî ve rızâ nefsihî ve zinete arşihî ve midâde kelimâtihî:"
Bu hadis üzre bu zikirle ilgili efendimizin verdiği bir ruhsat vardır. Bu zikri bu şekilde yaparsak daha faziletlidir. Yanı sıra görüyoruz ki sevap bakımından sayıların bir önemi yoktur. Sayılar zikir ibadeti açısından tasavvuf dinince havas uygulamalarında önemlidir. Fakat zikir ibadeti açısından bir delili yoktur. Varsa bir Kurani delil, yoksa sünnetten senedi güçlü bir hadis paylaşın.
Bizim düşüncemiz tasavvuf dininin koparma maksadı ile belli ölçüler(ebced ki maalesef israiliyat kaynaklı bir hesap) üzerinden sayıları dayatmasıdır. Allah Azze ve Celle'yi şu kadar zikrederseniz şu olur diye bir ayet okumadım ben...
|
Değerli kardeşim siz kanalları karıştırıyorsunuz. Öncelikle Tasavvuf din değil, irfan birebir kuran ve sünnenin özüdür, bunların dışında olan ilaveleri (buddist riyazetleri, saçma mantıralar ve.s) kabul etmiyoruz bunu bilesiniz.
Sizin sorununuz nedir biliyormusunuz kardeşim ? irfan ile havas ilmini karıştırıyorsunuz pek çok kişiler gibi
Zikirden söz açıldıysa öncelikle kuranda geçen zikrin anlamına mealine bakmak lazım. zira bazı ayetlerde zikir namaz anlamındadır, bazı yerlerde günahla karşılaşınca Allahı yad etmekdir, tefekkür ve.s
evet Allahı zikir etmek için sınır yoktur amma bu hangi zikir nevinden bahs ediliyor burda ? namazmı, tefekkürmü yoksa tesbihle "Subhanellah" çekmekmi ?
Zikir bir ilim dalıdır. Harf ilmi de vardır. Rakam (aded) ilmi de vardır. Cifir ilmi de vardır.
İslami kaynakları iyice araştırın kaynağı neresi imiş. Ya beni israilden öncede ebced var ise ?
o yüzdün araştırın diyorum
Mesela Hz Zehra (s.a) tesbihinin geçdigi tüm kaynaklarda bu uygulama için sayılar belirlenmiştir. 34 Allahu Ekber, 33 Elhemdulillah, 33 Subhanellah. Bunu inkarmı edeceğiz ?
Kurandan delil istemeyin nasıl ki, siz namazın rekatlarını kuran ile kanıtlayamıyorsunuz.
Son olarak her kişi kendi delillerine göre amel etmekde özgürdür yeterki, inat ve teessüpten uzak dursun.