İnsan kişisel olarak psikolojik yönleri olan, beşeri ilişkileri nedeniyle de sosyal yönleri olan bir varlıktır. Bir gün karga ve güvercinin arkadaşlık yaptığını görmüşler. Merak etmişler. Çünkü kuşlar sadece kendi türleriyle uçarlar. Yakından bakmışlar ki ikisinin de birer ayağı yaralı olduğu için topallıyormuş. İşte bu insanın sosyal yönünü ifade eder. Ortak sorun ve işleri olanlar birlikte olmaya çalışırlar ve birbirlerini destekledikleri için severler. Bu karşılıklı çıkara dayalı bir yakınlaşmadır. Aynı okulda veya işte olduğunuz arkadaşınızla beraber iyi vakit geçirir. Sonra yıllar sonra bağınız kopar ve ondan uzaklaşır yeni arkadaşlıklar kurarsınız.
İnsanın kendine benzeyeni görüş ve fikir olaraktır. Aynı görüşlere sahip olan insanlar nefisleri ön planda ise uyum içinde yaşayamazlar. Çünkü her ikisinde de öncelik kendileridir. Burada çıkarlar çakışır. Kendini tamamlayan ise ona destek olandır. Bu sosyal hayat için gereklidir. İnsan bir birey olsa da birlikte yardımlaşmadan yaşayamaz. Birbirlerine muhtaçtırlar. Kişiler aynı ortamlarda yaşıyorlar ise bu defa konfor alanları daraldığı için birbirlerini olumsuz etkilerler. O yüzden beraber hareket etmek için birbirlerine saygı gösterip benzemeleri gerekir. Bu eşlerde evliliğin ilk zamanlarında farklılıklar çatışmaya neden olurken zamanla birbirlerine benzedikleri için uyum artar. Birbirlerine benzemezler ise evlilik devam etmez. (Ayna nöronlar devreye girmeli)
İnsanlar düşünce olarak aynı görüşlere sahip olsalarda davranış ve çözüm yolları açısından farklıdırlar. İnsan sadece düşünceden oluşmaz. Düşünceler duygu ve davranışlarla kimlik kazanır. Aynı düşüncede olan biri duyguları ile hareket ettiğinde iradeside güçlü ise çok yüksek hedeflere ulaşabilir. Örneğin, düşünce olarak herkes zengin olmak ister amaç aynıdır. Ama çok az kişi bu mücadeleyi yürütebilir.
|