buraya mesele hakkında fikir beyan eden arkadaşlar her ne sebepse bir iki kişi hariç yine bana göre bence gibi kelimelerle geçiştirmeye çalışmışlardır. lihikmetin. işte cevabı:
“Kur’an okuyacağın zaman kovulmuş şeytandan Allah’a sığın” (en-Nahl 16/98) meâlindeki âyette geçen emirden vücûb hükmünü çıkaranlar varsa da âlimlerin çoğunluğu bunun müstehap olduğu ve Kur’an okumaya başlamadan önce istiâze yapılmasının daha isabetli olacağı görüşündedir. Okuma esnasında meydana gelebilecek hatalardan Allah’a sığınma arzusu da bunu gerektirmektedir. Namaz dışında Kur’an okunurken dinleyici varsa istiâzenin âşikâre yapılması gerekir, zira bu husus kıraatin sesli olacağının ilân edilmesi anlamına gelir. Namazda istiâze Hanefî ve Hanbelî mezheplerine göre birinci rek‘atta, Şâfiîler’e göre her rek‘atta sünnettir. Mâlikîler ise bunu farz namazlarda mekruh görmekle birlikte nâfile namazlarda gizli okunmak kaydıyla sünnet kabul ederler. Cemaatle kılınan namazlarda imama uyan kişinin istiâzede bulunması gerekmez. Çünkü istiâze namaz için değil Kur’an okumak içindir. Şâfiî’nin, âşikâre okunan namazlarda istiâzenin sesli ve sessiz olarak iki şekilde yapılabileceğini söylemesine karşılık Ebû Hanîfe ve Ahmed b. Hanbel sessiz okunmasını tercih etmişlerdir.
Sure okurken, "euzü ve besmele" okunur. Âyet-i kerime okurken, âlimlerin çoğuna göre, yalnız "euzü" okunur, "besmele" okunmasa da olur. Mesela "Âyet-el kürsi", "Amenerresulü", "Hüvallahüllezi" gibi âyetleri okurken "besmele" çekilmese de olur; sadece euzü okunabilir...
Sure veya âyet okumaya başlarken euzü okumak vaciptir. Akabinde başka bir sure okunacak olsa, bu surelere başlarken yalnızca "besmele" okumak sünnettir.
Namaz içinde Fatiha'dan önce "besmele" çekmek sünnet, namaz dışında Fatiha okumaya başlarken "besmele" okumak vaciptir. Şafii mezhebinde ise her zaman Fatiha okurken "besmele" çekmek farzdır.
Ancak ezbere bildiğiniz sure ve ayetleri dua niyetine okursanız, o zaman "euzü besmele" çekilmemesinin bir sakıncası olmaz.
|