Musa aleyhisselam hastalanmışdı İlacını söylediler İlaç istemem, Allahü teâlâ şifasını verir dedi Hastalık uzadı ve ağırlaşdı Bu hastalığın ilacı meşhurdur ve tecrübe edilmiştir az zamanda iyi olursunuz dediler Hayır ilaç istemem dedi ve hastalık arttı O zaman vahiy gelip İlaç kullanmazsan şifa ihsan etmem buyurulunca ilacı içti ve iyi oldu Fakat kalbine birşey geldi Vahiy gelip Allahü teâlâ buyurdu ki Sen tevekkül etmek için benim adetimi hikmetimi değiştirmek istiyorsun İlaçlara tesirleri kim verdi Elbette ben yaratıyorum buyurdu Bütün bu misallerden anlaşılıyor ki, Allahü teâlâ ilaçları şifa için sebep yapmıştır Ekmek ile suyu doyurmağa sebep yaptığı gibi ilaçları da, hastalıkları gidermeğe sebep yapmıştır Bütün sebepleri yaratan bunlara tesir kuvveti veren, Allahü teâlâdır Peygamber efendimiz buyurdu ki, Musa aleyhisselam Ya Rabbi Hastalığı yapan kimdir hastalığı iyi eden kimdir dedi Cenabı Hak her ikisini de yapan benim buyurdu O halde tabibe ne lüzum var deyince onlar şifa için yarattığım sebepleri bilir ve kullarıma verir Ben de onlara bu yoldan rızk ve sevap veririm buyurdu Görülüyorki tabibe gitmeli ilaç kullanmalıdır Fakat, doktora ve ilaca kesin güvenmemeli şifayı Allahü teâlâdan istemelidir
|