بعد أداء ما و جب علينا
Soru: Babalar Gününü Kutlamanın Fıkhi Hükmü Nedir?
Cevap: Babalar günü adı verilen adetin kaynağına bakalım.
Ansiklopedik bilgilere göre bir Amerikan İç Savaşı gazilerinden birinin kızı olan Sonora Smart Dodd, Anneler Günü gibi babaların da bir günü olması gerektiğini düşünmüş ve babasının doğum tarih olan 5 Haziran'ın Babalar Günü ilan edilerek kutlanması için bir çalışma başlatmıştır. Ne var ki bu çalışmalar o tarihe yetişmediği için kutlamalar Haziran ayının üçüncü pazar gününe ertelenmiştir. Böylece ilk kez 19 Haziran 1910′da Washington'un Spokane şehrinde kutlanmıştır. 1924 yılında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Calvin Coolidge kutlamaları desteklemişse de resmi olarak Babalar Günü ilan etmemiştir. 1966 yılına gelindiğinde ise o dönemin başkanı Lyndon Johnson, her yıl Haziran ayının üçüncü pazarının Babalar Günü olarak kutlanacağını açıklayan bir bildiri yayımlamıştır. 1972 yılında ABD başkanı Richard Nixon'ın imzasıyla Babalar Günü yasal olarak ABD'de resmi tatil ilan edilmiştir.
Pazar gününün seçilmesinde onun Hristiyanların kutsal günü olmasının etkili olduğunu hatırlatmaya gerek yoktur.
Netice olarak, bir Müslümanın, hayatta olan ana ve babasına daima iyilik ve ihsan ile muamelede bulunması; vefat etmiş olan ana ve babası için ise dua etmesi ve tasaddukta bulunarak sevabını onlara bağışlaması İslam'ın emir ve tavsiyelerindendir. Günümüzdeki uygulama ise Hristiyan kültürü içerisinde ortaya çıkmış, hiç bir makul temele sahip olmayan vehim ve hayal ürünü bir adettir. İlaveten "kutlama" kelimesinin de çağrıştırdığı gibi ona bir kutsallık atfetme mahzurunu da barındırmaktadır.
Müslüman'ın rüzgara kapılmış bir kağıt parçası gibi gürültü ve dolduruşlara teslim olması ve akıntıya kürek çekmesi, İslam'ın şeref ve izzeti ile tezat teşkil bir gaflet halinin eseridir. Hz. Peygamber'in (s.a.s.), bir kavme benzemeye çalışanların neticede onların safına katılacağına dair ikazı böyle zamanlarda daha iyi anlaşılmaktadır. Ahir zaman fitnesinin ümmeti kasıp kavurduğu zamanımızda neyi niçin yaptığımızı muhasebe etmek durumundayız. Dolayısıyla hristiyan - pagan karışımı batı kültürünün örf ve adetlerinden uzak durmamız gerekir ve bu günü kutlamak caiz değildir.
الله اعلم بالصواب و إليه المرجع و المآب
|