GECELERİ İBÂDETLE İHYÂ ETMEK
İmam-ı Gazâlî Hazretleri buyurdular:
Ey oğul, gece teheccüd namazını ihmâl etme. Seherlerde istiğfârı aslâ terketme. Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.): “Üç ses vardır ki Allâhü Teâlâ onları sever: Horoz sesi, Kur’ân-ı Kerîm okuyanın sesi ve seher vakitlerinde istiğfâr edenin sesi†buyurmuşlardır.
Horoz, melekleri görünce öter. Bu sırada yapılan duâ makbuldür. Kur’ân-ı Kerîm okumak ise Cenâb-ı Hak’la konuşmak demektir. Fazileti âşikârdır. Seher vakitleri ise kalbin dünya meşguliyetlerinden en boş olduğu, şeytan vesveselerinin az olduğu vakittir.
Allâhü Teâlâ gecenin son üçte birinde buyurur ki:
“Bana duâ eden yok mu istediğini vereyim, istiğfâr eden yok mu onu bağışlayayım, tevbe eden yok mu tevbesini kabûl edeyim.â€
Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) buyurdular ki:
“Gecenin ortasında kılınan iki rekat günahlara keffârettir.â€
Tâbiîn’den Süfyân-ı Sevrî (r.a.) der ki: “Allâhü Teâlâ seher vakitlerinde esen bir rüzgar yarattı. Bu vakitteki zikirleri ve istiğfârları Hak Teâlâ’ya götürür. Gecenin evvelinde Arş-ı A‘lâ’nın meleklerinden biri seslenir: Âbidler kalksın. Âbidler kalkıp Allâhü Teâlâ’nın dilediği kadar namaz kılarlar. Sonra gecenin ortasında bir daha seslenir: Kânitîn (Rabb’inin tâatinden aslâ ayrılmayanlar) kalksınlar. Onlar da kalkar ve seher vaktine kadar namaz kılarlar. Seher vakti olunca melek yine seslenir: İstiğfâr edenler kalksınlar. Onlar da kalkıp istiğfâr ederler. Fecir doğduğunda yine seslenir: Gâfiller kalksın. Onlar da kabirlerinden dirilen ölüler gibi yataklarından kalkarlar.
Seher vakti gecenin en faziletli zamanıdır.
Hadîs-i şerîfte: “Geceleyin bir koyun sağacak müddet de olsa namaz kıl†buyurulmuştur. Yani hiç değilse iki yahut dört rekât kıl demektir.
Hazret-i Lokman oğluna dedi ki: Ey oğul, horoz senden akıllı olmasın, o seherlerde öterek Allâh’ı zikrederken sen sakın uyuma. (Hâdimî, Eyyühelveled şerhi)