Şekerin Beyninize Yaptığı 3 Etki
Şekerin kilo alma üzerinde bu kadar etkisi olmasına şaşırmamalı. Aslında son yapılan bir araştırmaya göre şeker tüketimi kilo durumundan çok düşünsel işlev bozukluğuna neden olabiliyor...
Ama "yüksek şeker" kavramına aşina olsanız da, şekerin beyninizi nasıl etkileyebileceğinin farkında olmayabilirsiniz. İşte o etkiler;
Şeker, yeme isteğini artırır.
Amerikan Klinik Beslenme dergisinin bir çalışmasına göre; şeker beynin ödül merkezini uyararak abur cubur yeme isteğinizi artırıyor. Böylece daha fazla şeker yiyor ve devamlı olarak bir şeyler yeme ihtiyacı hissediyorsunuz. Bu tamamıyla bir kısır döngüye dönüşüyor.
Hafızanıza kısa sürede zararlar verebilir...
Bir araştırmaya göre en az bir ay boyunca şeker ve doymuş yağ oranı yüksek olan yiyecekler tüketen kişiler hafıza testlerinde, tüketmeyenlere göre daha kötü performans göstermişlerdir. Ayrıca Amerikan Beyin, Davranış ve Bağışıklık dergisinde yayınlanan bir makaleye göre, sadece bir hafta bile yüksek şekerle beslenmenin hafızayı bozabilmede yeterli olduğu anlatılmaktadır.
Ve uzun sürede hafızaya zararları...
Çok fazla şeker tüketiminin beyindeki etkilerini açıklamak için ''tip-3 diyabet'' terimini kullanabiliriz. Aşırı miktarlarda tüketilen şeker, beyinde insulin rezistansı ve doğal olarak da nörodejenerasyon ve Alzheimer hastalığı gibi sonuçlar doğurmaktadır.
Taylan Kümeli
|