Alıntı:
Lil bin Ali Nickli Üyeden Alıntı
ama dengi olabilir . örnek hz ali ra . dengi birden cok olabilir .
aslında birden cok dengi var sadece isimlerini bilemiyoruz .
dedim ya . gökteki yıldızlar gibi . hanginin derecesi daha yüksek bilinmez .
ama evliya icinde abdulkadir geylani hzlerini gecebilen sadece mehdi
ama abdulkadir geylani hzlerine denk biri olabilir
abdulkadir geylani hz ve mehdi as dan baskasında ol emri yok
|
Hocam ikisinin dengi olması zor görünüyor. Çünkü mesela Abdülkadir Geylani hazretleri gavslık-ferdiyyet-kamillik makamıni cezmetmiş. Gavs her asırda bir tane çıkar. Ferdiyyet sahipleri ise söylenene göre her asırda 10-12 kişidir. İnsan-ı Kamillik ise her 3-5 asırda bir gelir diye söyleniyor ki tarihteki bilinen örnekleri 2 tane birisi hazret diğeri de torununun oğlu Abdülkerim Ceyli hazretleri. Hadi bu makamlardan birine sahip olan bir evliya illa ki var ama üçünü aynı anda cezmeden kim var başka örneği yok ki.
Hz. Mehdi'ye gelince yanlış bilmiyorsam kendisi kamillik- müceddidlik-ferdiyyet makamını cezmedecek. Gene aynı noktaya döndük tarihte yine üçünü cezmetmiş başka bir evliua görülmemiş. Bu saatten sonra da görülmez ondan başkasında zaten.
Değinmek istediğim son husus hazretlerin birbirlerine üstünlügü meselesi. İkisi de İnsan- ı Kamil ama Abdülkadir Geylani hazretleri gavs, Hz. Mehdi de ise müceddidlik var ve sizin yazılarınızdan anladığım kadarıyla son asrın müceddidi olacak. Nicel bir hesaplama yaparsak gene ikisi de 100 yılda bir geliyor. Son olarak ferdiyyetlerini karşılaştırırsak haklısınız bu konuda Hz. Mehdi üstündür. Kısacası ben Abdülkadir Geyalni hazretlerinin velayet kemalatı, Hz. Mehdi'nin de nübüvbet kemalatı konusunda birbirlerinden üstün olduklarını düşünüyorum.
Bu arada bu sohbet de çok zevkli oluyor benim açımdan, elinize sağlık