Kadın - Erkek Farklılıkları
Kadın-erkek arasındaki problemlerin altında yatan en temel sebep, iki tarafın da birbirlerinin farklı yaratıldığı gerçeğini kabul etmek istememelerinden kaynaklanıyor.
Nisâ sûresi 32. âyet-i kerîmede şöyle buyruluyor:
“Allah’ın sizi birbirinizden üstün kıldığı şeyleri arzulamayın, erkeklere kendi kazandıklarından bir pay olduğu gibi, kadınlara da kendi kazandıklarından bir pay vardır. Allah’ın lütfundan isteyin. Şüphesiz ki Allah hakkıyla bilendir.”
Rabbimiz “Sizi birbirinizden farklı noktalarda üstün yarattık.” buyuruyor. Kadınların erkeklere, erkeklerin de kadınlara yaratılıştan gelen üstünlükleri vardır. İki cins birbirinin aynı yaratılmamıştır. Bunda da büyük hikmetler vardır.
Kainattaki bütün düzen zıtlık üzerine kurulmuştur. Nefes almak-vermek, uyku-uyanıklık, dişilik-erkeklik gece-gündüz, yer-gök…
Zıtlar birbirini tamamlar ve bütünleşir. Kadın ve erkek de birbirine zıt yaratılmıştır. Bu kadın ve erkek ilişkisinde dengeyi sağlar.
Kadınlar, beynin duygularla ilgili olan sağ tarafını daha çok kullanırken; erkekler ise mantık ile ilgili olan sol tarafını daha çok kullanıyorlar.
Bu yüzden iki cins bilgiyi farklı işler; farklı düşünür, farklı algılar, farklı öncelikleri ve farklı davranışları vardır.
Yani kadın ve erkek hayata farklı pencerelerden bakarlar ve aynı şeye bakıp farklı şeyler görürler. Farklılıkları bilmek, iki taraf için de diğerinin davranışını anlamak ve sinir olmadan kabul etmek konusunda kolaylık sağlar.
Bu yüzden temel farklılıklardan bazılarını sizler için derledim.
Kadınlar, doğuştan şefkat ve teslimiyetle; erkekler, güç ve iddia gibi liderlik vasıfları ile donanımlı yaratılmışlardır.
Kadınlar; iletişim, duygu derinliği, hissi algılama, şefkat, besleme ve büyütme gibi konularda erkeklerden daha iyidir.
Erkekler; muhakeme, irade, çözümleme, mantık, matematik gibi konularda kadınlardan daha iyidir.
Kadınlar daha çok insan ve ilişkilerle ilgiliyken, erkekler daha çok iş ve nesnelerle ilgilenirler. Kız çocukları evcilik oynarken, erkek çocukları rekabete dayalı oyunlar oynarlar.
Kadınlar duymakta, erkekler görmekte daha yeteneklidirler. Fakat erkek beyni harekete bağlı sesleri duymakta daha iyidir. Çocuğun ağlama sesini duymayan erkek, pencerenin dışında kırılan dalın sesini duyabilir. Çünkü erkek kollamak ve korumak üzerine donanımlı yaratılmıştır.
Kadınların %90’ında nesnelerin şekillerini, boyutlarını, koordinatlarını, oranlarını, hareket ve coğrafyasını zihinde canlandırma yeteneği erkeklerdeki gibi iyi gelişmemiştir.
Bu yüzden dünyada mühendislerin % 99’u, kokpit mürettebatının % 98’i erkektir.
Kadınların yüzde ellisi işaret ya da yüzük kullanmadan hangi ellerinin sağ ya da sol olduğunu bir anda söyleyemiyorlarmış.
Kadında beynin iki parçası arasındaki bağlantı erkekten daha hızlı çalıştığı için kadınlar, bir kaç işi aynı zamanda yapabilirler. Bir kadın, bir yandan yemek pişirip, bir yandan çocuğunu takip edip, bir yandan televizyondaki filme bakarken bu arada telefon görüşmelerini de halledebilir.
Fakat erkekler bir iş yapıyorlarsa sadece o işe odaklanırlar. Aynı anda bir kaç işi yapmakta zorlanırlar. Hem televizyon seyredip hem de farklı bir konuda konuşmazlar.
Kadınlar, yakını daha iyi ve daha geniş bir çerçevede görürken; erkekler ise dar bir açıyla önünü ve uzağı daha iyi görürler. Bu yüzden kadınlar çocuklarını gözleri ile geniş bir açıdan takip edebilirken, erkekler de uzaktaki bir tehlikeyi çabuk görürler. Fakat aynı erkek buzdolabındaki peyniri ya da çekmecedeki çorabını göremez.
Mesela erkek, arabanın yağ göstergesindeki kırmızı ışığı fark etmeyen karısının, onun kıvırıp köşeye attığı çorabı nasıl da çabucak fark ettiğini anlayamaz.
Erkek bütüne, kadın detaya odaklıdır. Bir manzaraya bakarken erkek daha çok manzaranın bütünlüğü ile ilgilenirken, kadın parçalarla ilgilenir. Çiçeklere bakar, böcekleri görür…
|