evliyalar serisi 1 / abdulkadir i geylani hzleri
nefsiyle mücahaleleri sonucunda 1 yıl ayak üzerinde ibadetle mesgul olmustu
abdulkadiri geylani hzleri . ALLAH ona bir soru sordu . tabiki ALLAH sordugu sorunun cevabını biliyordu .
ya gavs zorlugu meşakkati secip ayakta ibadet etmeyi adet edindin . bunun sebebi nedir ?
ey bütün gizlileri ve sırları bilen ALLAHım zatına her sey malumdur . senin sevdiklerin ve aşıklarınla yeryüzü her yanda doludur . bunun icin ayagımı uzatmaktan utanırım .
şöyle bir hitap geldi
ayagını bütün evliyanın gerdanlarına koy . ( gerdan derken omuz kastediliyor)
tüm veliler bu emri sevinerek kabul ettiler . 1 tanesi büyüklendi . o büyüklenen ALLAH dostununun hikayesini anlatmıstım . Abdulkadir geylani hzleri o veli kul icin omuzlarına domuzlar binsin diye bedduasını anlatmıstım .
sonra o velinin 2 talebesi ona sadık kalacak biri abdulkadir geylani hzlerinden yardım isteyecek. abdulkadir geylani hzleri hürmetine o kulun evliyalıgı geri verilecektir .
abdulkadir geylani hzlerini 40 yada 46 altını eskiyaya söylemesi . eskiyanın tövbesi bilinen bir olaydır ama . onun döneminde bircok eskiya tövbe etmistir .yani sadece 1 olayla sınırlı deil . ama ben tekrar bahsetmek istiyorum . abdulkadir geylani daha cok gencken . bagdata ilim ögrenmeye giderken . eskiyalar kervanı sarar . eskiya geylani hzlerine neyin var der . 40 altınım var der. baska eskiya gelir aynı cevabı alır . en sonunda eskiya liderine olay anlatılır . kac altının var cocuk der 40 altınım var der ( bazı kaynakta 46 altın ) nerde der . elbisemin ic bölümünde gizli yerde var der . cocuk sen delimisin der . sen söylemesen bilemeycektik der 40 altın bu der . anneme dogruluktan ayrılmayagıma söz verdim 40 altın icin ihanet edemem .
eskiya lideri cok etkilenir sözlerinden ve tövbe eder . adamlarıda tövbe eder .
eskiyalıkta liderimizdin tövbemizdede liderimizdin der .
letaif ül garaib adlı eserde söyle bahsedilir .
abdulkadir geylani hzleri ayaklarım bütün evliyanın omuzları üzerindedir buyurdu . bunun üzerine bütün veliler basması icin omuzlarını eğdiler . böyle durup gavs hzlerinin iradesini beklediler .
bu sırada hace muin ül hakveddin horasandaki bir dagın mağarasında riyazet bulunuyordu . bu sözü duyunca . diger evliyadan daha fazla egerek basını koydu ve
onun mübarek ayakları basım üstüne olsun dedi .
hacenin bu halini abdulkadir i geylani hzleri keşfeyleyince .
hace muin velayet sözüm üzerine omuzlarını koymakta diger evliyadan önce davrandı . bu tevazu ve edebi yüzünden ALLAHın ve rasulü ekrem hz muhammdin sevgilisi oldu yakında hindistan ın tasaruffu onun eline verilecektir . dedikleri gibi olmustur
sizi sıkmamak icin ilk bölüm kısa oldu . ALLAHın sözlerini yazarken dikkat ettim . ama hata olmussa affola .