Konuda hippi geçtiği için yazma gereği duydum
Hippilik, esas olarak kapitalizmin savaş çığırtkanlığına ve tüketim çılgınlığına tepki olarak 1960'larda doğmuş olan özgürlükçü, barışçı ve anti-militarist bir akımdır. Öncülleri beat kuşağıdır. 1965 yılında ABD'nin Vietnam'ı işgaline karşı başlayan büyük çaplı savaş karşıtı gösteriler ve 1967'de devrimci lider Ernesto Che Guevara'nın Bolivya ordusu tarafından öldürülmesi 68 kuşağını hazırlayan gelişmeler olur.
Hippiler özgürlüğün insanın özünde var olduğunu ve ancak toplumun koyduğu bütün sınırları yıkarak kendisine sınir koymayan insanın gerçek anlamda özgür olabileceğini savunurlar. Onların yaşam felsefesi aşk, sevgi, barış ve özgürlük üzerine kurulmuştur. İnsanı sınırlayan her türlü toplum kurallarından uzak durmayı yeğlemişlerdir. Aile, din ve ulusal kimliği reddederler. Onlar dünya vatandaşıdır. Hayvanların da yaşam hakkına saygı duyarlar ve o nedenle vejeteryandırlar. Çoğunlukla komünler halinde doğa içinde yaşamayı ve kendileri üretip tüketmeyi, rahat giyinmeyi tercih etmişler, kapitalizmin tüketim çılgınlığına karşı çıkmışlardır.
Savaş karşıtı gösterileri sırasında askerlerin kendilerine doğrulttuğu silahların namlularına çiçek koydukları için "çiçek çocukları" diye de anılırlar.
Erich Fromm hippiliği gelmiş geçmiş en tutarlı akım olarak değerlendirmiştir.
Antik çağdaki kinik okuluyla hazcı kirene okulunun karışımı bir yaşam felsefesini benimsedikleri söylenebilir.
İnsanlar ilkçağdan beri mutluluğun ve özgürlüğün yolunun toplumun zorladığı yaşam biçimlerinin dışında olduğunu düşünmüş. Ne dersiniz?
|