konunun asli itibariyle bir gerçekçiliği bulunmakla beraber esas itibariyle dede baba veya nine anne tarafıyla işlenmiş günahların ondan sonra gelenleri hiç bir şekilde bağlamayacağı bir hakikattir.soy itibariyle işlenmiş günahlardan evlatlar ve torunlar mes ul değildir. bu anlamdan aslında beddua bulunsa bile bu bedduanın yapılan kişiden sonra diğerlerine sirayeti bu bağlamda imkansızdır.ayet ve hadisi şeriflerde bu açıkca beyan buyrulmuştur.
﴾18﴿ Hiçbir günahkâr başkasının günahını yüklenmez (taşıdığı, kendi günah yüküdür). Günah yükü ağır gelen kimse onun taşınması için yardım çağrısında bulunsa -çağrılan yakını bile olsa- o yükten hiçbir şeyi başkası üzerine alamaz. Sen ancak, görmedikleri halde rablerinden korkanları ve namazı özenle kılanları uyarabilirsin. Kim arınırsa sadece kendi yararına arınmış olur. Her şeyin sonu Allah’a varır. fatır 18
Zemahşerî, iki cümle arasındaki farkı belirtirken birincinin Allah’ın hükmündeki adaleti ve kimseyi kendi işlemediği bir günahtan dolayı sorumlu tutmayacağı, ikincinin ise kimsenin başkalarından yardım alarak günahından kurtulamayacağı hakkında olduğunu kaydeder (III, 272). Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta, âyetin hiçbir kimsenin kendisi istese dahi başkasının günahını üstlenmeye ve onu sorumluluktan kurtarmaya gücünün yetmeyeceğini anlatmakta oluşudur; başkalarını saptıranların hem kendi sapkınlıklarının hem de onları kötü yola itmelerinin vebalini çekmeleri ise ayrı bir konudur, bu durumda iradesini kullanmadığı için doğru yolu bırakıp kötülük işleyenlerin kendi veballeri ortadan kalkmış olmaz. Nitekim bu husus başka bazı âyetlerde ve Resûlullah’ın hadislerinde ayrıca belirtilmiştir (bk. Ankebût 29/13).
öz olarak birisi size doğrudan beddua etmemişse soyunuzdan gelen kişilere yapılan beddualar sebebiyle siz muhatap olmasınız.bundan dolayıda ne dünyada ne ahirette cezalandırılmazsınız. islam inancı böyledir.
konununbir hakikati vardır derken bedduanın bir hakikati var demek istedim.
şayet soyunuzdan glenler sizden evvelkilerde bu tür hadisler olmuşsa beddua alınmışsa bağışlanmaları için dua edin. onlar adına sadak ve hayır hasenat yaparak bu hakları helal ettirmeye çalışın.nitekim ayeti kerimede rabbim beni annemi babamı ve mümünleri ahirete hesap gününde bağıla buyrulmaktadır.
sair dinlerdeki gibi islamda başkalarının işlediği günahların veballerini çocuk ve torunlar çekmezler.hristiyanlık ve diğer dinlerden geçmesi muhtemel bu tehlikelere lütfen dikkat.
|