bağdat civarında büyük bir veli hazreti şibli söhreti her tarafa yayılmıs bulunuyordu . insanlar ona sevgi muhabbet besliyorlardı .
bir fırıncı hz şibli cok severmis ama yüzünü hic görmemis . gece gündüz bu zatı düsünürmüs onu konusurmus . ah bir elini öpsem dermis . insanlarda bu durumu biliyorlarmıs .
bir gün bu zatın talebesi . " efendim filanca kasabada bir fırıncı var . bu zat sizin icin hasret cekiyor . zatınız icin gözyası döküyor demis
olur cocuklar bir gün onunda gönlünü yaparız . o kasabaya yolumuz düstügünde , o fırıncıya ugrayıp hal hatrını sorar , gönlünü alırız olmaz mı ? demis
bir gün o kasabaya yolu tutmus . bir talebes demis ki . efendimiz şu karsı ki ekmek fırını sizn icin gözyası döken zatın fırınıdır der . hocasıda ben hatrını sorayım der .
efendim bir parca ekmek ALLAH icin . ALLAH rızası icin bir ekmek verseniz
fırıncı hz sibliye bakar eli yüzü toprak icinde , elbisesi söyle böyle bir dervis kılıgı görünüsünde görünce büyük veli sibli ye cıkısır
ekmek falan yok . git simdi basımdan işim gücüm var . baska kapıda dilen . parasız ekmek vermem .
sibli hz tanıyanlar fırıncıya cıkışır
komsu sen ne yaptın . o senin kovdugun azarlayıp kalbini kırdıgın zat . gece gündüz gözyası döktügün aglayıp feryat ettigin hasretini cektigin sibli hz idi . hani sen onun icin gözyası döküp aglıyordun. onun icin canımı veririm diyordun . hani ne oldu . bir parca eklmegi bile ondan esirgedin .
ekmekci arkasından kosar . yetisir ve ayaklarına sarılır . ne dersen yaparım filan der .
sibli hz : bu yaptıgın akılıszlıgın affı icin büyükbir yemek ziyafeti tertiplemelisin . benim serefime verecegin bu yemek ziyafetinde tam yüz altın sarfedeceksin . böyle genis bir ziyafet sofrası olacak . ve kasabanın tüm ileri gelenlerini de bu ziyafet sofrasına cagıracaksın . onlarda bu 100 altın sarfedilerek hazırlanan ziyafet yemegi sofrasında hazır bulunacaklar der
fırıncı . hay hay efendim basım üstüne hemen der .
yemekler tatlılar yenmis kahveler icilmis ziyafet bitmistir .
kasabanın ileri gelenlerinden gırgına cennet ve cehennemlik adamlarını bildirsene demis .
hz sibli de
efendiler der cehennemlikleri bilmem ama cehennemlik bir adam görmek isterseniz iste size bu yemegi veren adam cehennemliktir . cehennemlik adam görmek isteyen fırıncıya iyi baksın demis
orda bulunanlar :aman efendim nasıl olur . bu zat senin icin 100 altın harcayarak yemek ziyafeti verdi . nasıl olur da bu zat cehennemlik olur .
sibli hz de
evet evet demis . ALLAH icin bir parca ekmegi cok gören . esirgeyen bu adam . sibli icin 100 altın harcamıstır . ALLAH adına bir parca ekmek vermeyen bu zavallı . aciz elinden hicbir sey gelmeyen bir kul icin yüz altın sarfetmistir . bundan daha büyük cehennemlik mi olur . bundan baska cehennemlik mi aranır . lafı yapıstırmıs .
konusmalar hatalı olmasın diye oldugu gibi yazdım .
@
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] baslıgı yazayım derken sana yazamadım kusura bakma .