Alıntı:
SiLence Nickli Üyeden Alıntı
Allah Teala nın huzuruna yakın olan melekler Allah Teala ya ibadet etmekten hiçbir zaman gevseklik etmezler. Talip olan kisinin haline layık oldugu birseyde, bir melege soru yönelttigi zaman istegi kısa ve öz olmalıdır ki, seri bir sekilde melek yükselmelidir. Melegi mühim islerde süfli hadimlerin yapmaktan aciz kalmıs oldugu seylerde çagırmalıdır.
Ey Talip! Sunu iyi bilki: Meleklerin degisik bir cevherde ve netlikte onların nurlarının ısıgı çok güçlü olmasından dolayı bakan
kisinin nazarı onları görmekten mütemekkin (sakin olmak) olamaz. Her melegi digerinden ayıran bir özelligi vardır.
Seyyid Rukyâîl: Bu melek yesil renkli ipekten bir kubbeye iner. Kubbenin basında yesil renkli bir sancak vardır. Kubbenin kapısı
açık olup, Rukyâîl in yanında ise hizmetinde bulunan yesil elbiseli bes tane yardımcısı vardır. Talibe indigi zaman kubbenin içinde bir müddet kalıp, daha sonra kubbenin kapısına çıkar. Rukyâîl için orada nurdan bir kürsi kurulur. Bu melegin inisi Pazar günü olup, hadimi ise Müzhib'tir.
Seyyid Cebrâîl: Bu melek nurdan bir kubbeye iner. Kubbenin basındada sarı renkli bir sancak vardır. Talip olan kisi söz ile ona
yönelmedikçe kubbeden dısarı çıkmaz. Cebrâîl'in yanında on tane yardımcısı vardır. Cebrâîl bu yardımcılarla birlikte iner. Bu melegin inisi Pazartesi günü olup, hadimi ise Ebyad dır.
Seyyid Semsemâîl: Bu melek nurdan bir kubbeye iner. Bu kubbenin kapısında iki adet kırmızı renkli sancak vardır. Seyyid
Semsemâîl'in yanında üç tane yardımcısı olup, Semsemâîl bu yardımcılarla birlikte iner ve kubbenin kapısında dururlar. Seyyid
Semsemâîl'in inisi Salı günü olup, hadimide Ahmer dir.
Seyyid Mîkâîl: Bu melek nurdan bir kubbeye iner. Kubbenin sag tarafınada beyaz bir sancak vardır. Mîkâîl ile birlikte dört tane
yardımcısı iner ve sancagın altında dururlar. Seyyid Mîkâîl'in inisi Çarsamba günü olup, hadimi ise Bürkân'dır.
Seyyid Sarfeyâîl: Bu melek beyaz ve yesil renkli nurdan bir kubbeye iner. Kubbenin iki kapısı vardır. Her kapıda on tane
yardımcısı ve dört adette beyaz ve yesil renkli meshur sancakları vardır. Kubbenin sol tarafında Salsayâîl ismi verilen bu avanların
baskanı çok uzun boylu bir melek vardır. Seyyid Sarfeyâîl'in inisi Persembe günü olup, hadimi ise Semhûres'tir.
Seyyid Anyâîl: Bu melek altı tane yardımcısı ve üç adet sancakla birlikte nurdan bir kubbeye iner. Bu melegin inisi Cumagünü olup, hadimi ise Zevbeah dır. siyah renkli sancakla siyah nurdan bir kubbeye iner. Bu melegin inisi Cumartesi günü olup, hadimide Meymûn dur.
Seyyid Tahyatmagliyâl: Bu melek inmeden önce iki adet nuru belirgin bir parlaklıkla parlayan yıldız gibi iki kubbe iner. Daha
sonra yüce bir kubbe önce inen iki kubbenin arasına iner. Bununla birlikte 1000 tanede yardımcı iner. Bu yardımcıların bazısı
kubbenin etrafına bazısıda rikanın dısında durur. Elli adet beyaz renkli sancagı vardır. Seyyid Tahyatmagliyâl inerse daha önce adı
geçen yedi huddam gelir ve rikanın arkasında dururlar. Bu yedi huddamın hiçbirisi o rikaya asla yaklasamazlar. Seyyid Tahyatmagliyâl'i indirmek için daha önce zikredilen sartlara ilave olarak, talip olan kisinin elbisesinin tamamı beyaz renkli olmalı, bulundugu yer temiz ve güzel kokulu olmalıdır. Bu artinin nazarı mahcub (Gözü perdeli) ise kesinlikle maharetli bir bakıcısı olmalıdır. Bakan kisi geldiklerini bildirmeli ki,talip onları karsılamaya hazırlanmalıdır.
Kaynak Derleme
|
Gerçekte melekler nedir ne değildir?
Melek denilince aklımıza bir tür gelmemelidir. Hayvanlar ve bitkiler aleminin nasıl çeşitleri vardır; bunun gibi melek cinsinin de çeşitleri vardır. Örneğin bir yağmur damlasına müekkel olan melek, Arşa müekkel olan melek cinsinden değildir. Buna göre insana verilen melekler de diğer varlıklara verilen melekler türünden değildir. Ayrıca her insana özel melekler de vardır.
İnsanın melekler ile münasebeti sadece doğumla değil, daha doğmadan hatta anne rahmine düşmeden başlar.
Peygamber Efendimizin (a.s.m.),
"Allah (c.c.) rahime bir melek vazifelendirir…"(1)
hadisi, embriyolojik safhaların bütününde insan-melek münasebetin varlığını gösterir. Hatta bu meseleyi anne-babanın ilk temasına kadar götürmek de mümkündür. Onun içindir ki hadis-i şeriflerde, mukârenet öncesi:
"Allah'ım, beni şeytandan, şeytanı da benden uzak tut."(2)
şeklinde dua edilmesi tavsiye edilmiştir. Böylece, daha işin başında muhtemel bir çocuğa şeytanın temas etmesi, yani onunla kontak kurması önlenmiş olacaktır. Daha açık ve net bir ifade ile söyleyecek olursak, bu çocuk daha o dakikadan itibaren melekûtî yönü gelişmeye hazır bir zemin bulmuş sayılır. Yani bu şekildeki bir davranış onun için, şeytandan korunması adına bir sığınaktır. Ve yapılan dua ta "rahm-i mâder"de böyle bir melek atmosferi hasıl etme yolunda atılan ilk adımdır.
Bu nedenle, insanla melek arasındaki münasebet, anne rahmine düşmeden başlar, anne rahminde ve dünya hayatında ömrü boyunca devam eder. Ahirette ise bu münasebet ebedileşir ve sonsuza kadar sürer. Ancak unutulmamalıdır ki, her şeyi yaratan Allah’tır. Melekler sadece görevli birer memurdur.
Bir kısım melekler, insanların amellerini yazmakla vazifelidirler. Bu hakikata işaret eden bazı ayetlerde şöyle denilmektedir:
"And olsun insanı Biz yarattık ve nefsinin ona ne fısıldadığını biliriz; çünkü Biz ona şahdamarından daha yakınız. Onun sağında ve solunda oturan iki alıcı (melek, onun sözlerini ve işlerini) kaydetmektedirler." (Kaf, 50/16-17; Ayrıca bk. Ra'd, 13/11)
"Mükerrem Katipler, yaptıklarınızı bilmekte."(İnfıtar, 82/11,12)
Diğer iki ayette de bu hususta şöyle buyurulmaktadır:
"Yoksa biz, onların sırlarını ve gizli konuşmalarını işitmez miyiz sanıyorlar? Hayır, işitiriz ve yanlarında bulunan elçilerimiz de (her yaptıklarını) yazarlar." (Zuhruf, 43/80)
"Şunu iyi bilin ki üzerinizde bekçiler, değerli yazıcılar (kiramen katibin) vardır, onlar, yapmakta olduklarınızı bilirler." (İnfitar, 82/10-12)
Bazı hadislerden anlaşıldığı üzere, insanın sağında ve solunda bulunan meleklerden sağda bulunan, Cenâb-ı Hakk'ın Rahmâniyet ve Rahimiyetinin temsilcisi melek, solda bulunan, Cenâb-ı Hakk'ın izzet ve azametini korumakla vazifeli meleğe durmadan iltimasta bulunur. Kul günah işlediğinde, soldaki melek bunu derhal kaydetmek ister. Sağdaki melek vaziyete müdahale ederek ona, biraz daha beklemesini, belki tövbe edip pişman olacağını, belki bir hasene işleyip gühahını örteceğini söyler. Nitekim böyle olabileceğini anlatan hadisler de vardır. Efendimiz (asv) şöyle buyurmaktadır:
"Nerede olursan ol, Allah'tan kork! Kötülüğe daima iyilik ekle ki onu silsin. Ve insanlar arasında iyi ahlakla yaşa."(3)
Yukarıdaki ayetlerde, özellikle Kaf Suresinde geçen ayetlerde, önce insanın Allah tarafından yaratıldığı, içinden geçen her şeyin Allah tarafından bilindiği ve Cenab-ı Hakk'ın insana şah damarından daha yakın olduğu anlatılmakta, daha sonra da melekler tarafından insanın her halinin kaydedildiği dile getirilmektedir ki, ayetin mes'eleye bu şekildeki yaklaşımı, belli manalara ve bilhasa "tevhid" şuuruna dikkat çekmektedir. Yani "Melekler Cenab-ı Hakk'ın yardımcıları değildirler. Onlar sadece yaratma hadisesinin şahitleri ve nezâretçileridirler. Başkalarının olmadığı gibi meleklerin de yaratmaya müdahaleleri yoktur." denilmektedir.
İkincisi: "Biz ona şah damarından daha yakınız." ifadesi ile yine bize, aynı manayı ihtar ediyor. Şöyle ki: Cenab-ı Hakk insana şah damarından daha yakındır. Yani daha insan kendisinden habersiz ve vücudunda olabilecek hadiseler henüz vuku bulmamışken, Allah (c.c.) ona, ondan daha yakın; ilmiyle her şeyi bilmekte ve her şeyden haberdar bulunmaktadır. Ayrıca, madem ki Cenab-ı Hakk insana şah damarından daha yakındır; öyle ise insandaki tasarruflarında onun hiçbir vesile ve vasıtaya ihtiyacı yoktur. Meleklere gelince, onlar sadece İlâhi icraatın alkışçıları ve nezâretçileri durumundadırlar.
Kur'an, evvela insanın aklına gelebilecek her türlü şüphe ve tereddüt isini, pasını temizliyor; ardından da bize, meleklere ait bu misyonu naklediyor.
İki melek, insanın sağında ve solunda durmakta. Öyle ki insanın hem fiili, hem sözü hem davranışı, hatta hayalinden geçenler, onun his dünyasına misafir olan düşünceler dahi bu iki melek tarafından kaydedilmekte.. insan abes olarak yaratılmış bir varlık değil ki, onun davranış ve fiilleri kayda alınmasın. Evet, insana ait her şey iyi-kötü mutlaka, ahirette değerlendirilmek üzere amel defterine tesbit edilmektedir.
Meleklerin yüklendikleri bir başka misyon da insanları her türlü bela ve musibete karşı korumaktır.
"Hiç kimse yoktur ki üzerinde bir koruyucu, bir denetleyici (melek) bulunmasın." (Târık, 86/4)
ayetinde ifade edildiği gibi, herkes için bir koruyucu melek mukadderdir.
Taberâni'nin rivayet ettiği bir hadis-i şerifte her insana üç yüz altmış (360) meleğin nezâret ettiği ve insanı koruma altına aldıkları kaydedilmektedir.(4)
Ayette ise bu husus şöyle anlatılmaktadır:
"Her birini (her bir insanı) önünden ve arkasından izleyen melekler vardır. O'nu Allah'ın emrinden (veya Allah'ın emriyle) korurlar." (Ra'd, 13/11)
Hem Efendimiz (asm)'in hadisinden hem de bu ayet-i kerimeden anlaşılıyor ki, sinekler gibi insanın üzerine üşüşen bela ve musibetler, insanı çepeçevre kuşatan melekler tarafından çok defa geri çevrilmekte ve insan böylece öldürücü bin bir hâdise altında ezilip gitmekten korunabilmektedir. Elbette ki bu muhafaza, Allah’ın iradesine bağlıdır. Zaten her meselede İlahi murad, İlahi dileme ve meşiet esastır. "Allah'ın olmasını dilediği şey olur; olmamasını dilediği şey de olmaz." hakikatı da bize bunu anlatmaktadır. Binaenaleyh, bela ve musibetler meleklerce uzaklaştırılır; fakat meşiet-i İlahi o şekilde tecelli etmişse...
Buna vesile olabilecek şeylere gelince, biz onları bilemiyor, sınırlandıramıyoruz. Bazen insanın hoş bir tavrı, rahmet-i İlahinin harekete geçmesine vesile olur ve Cenâb-ı Hak onun hakkında onu memmun edecek bir hüküm verir. Bazen de tam tersine, insanın münasebetsiz bir davranışı, İlahi gazabı galeyana getirir ve verilecek hüküm o şahsın aleyhinde olur. Verilen hüküm karşısında meleklerin yapabileceği hiçbir şey yoktur. Ne var ki, onlar her zaman beraber olduğumuz arkadaşlarımız olarak bizim başımızın üzerinde pervaz eder dururlar ve gelmesi muhtemel belaları savmak için bize kanat gerer, kalkanlık yaparlar. Zira bu onlara ait bir vazifedir. Bu meleklerin ruhânî haz ve lezzetleri, yaptıkları bu vazifenin içine konulmuştur. Yani melekler bizi koruma vazifesini, müthiş bir zevk, heyecan ve coşkunlukla yerine getirirler.
Melekler nur unsurundan yaratıldığı için, onları katı bir madde gibi düşünmemek gerekir. Bedenimizin her tarafında basıncı olan havanın durumundan daha hafif, daha nuranî, daha şeffaf ve daha gizlidir.
Dipnotlar:
1. Buhari, Hayz 17; Enbiya 1; Kader 1; Müslim, Kader 5.
2. Buhari, Bedü'l-Halk 11; Vudu 8; Nikah 66; Daavat 55; Tevhid 13; Müslim, Talak 6; Ebu Davut, Nikah 45; Tirmizi, Nikah 6; İbni Mace, Nikah 27.
3. Tirmizi, Birr 55; Dârimi, Rikak 74.
4. Süyûti, ed-Dürrü'l-Mensur, 4/615; Zebidi, İthâfü's-Sâde, 7/288.