ALLAH insandan en sonunda varlıgını ister . bunu gönülden yapıp gönlünüzden cıkarmanız gerek .
bu bir yolculuktur . insan bunu kendi beceremez . insan bunu cabasıyla gayretiyle , mücadelesiyle yapar dille yapar . böyle yapınca da rabbini istedigini ortaya koymus olur . bundan ötesi ALLAHın muamelesidir . bu muameleyi ALLAH yapar . ALLAH ihsan etmek ikram etmek icin zelcelali vel ikram ismiyle tecelli edip ikram eder . önce ALLAHın celali tecelli eder , pesinden ikramı gelir . sonra bir daha celali tecelli eder pesinden ikramı gelir sonra bir daha celali tecelli eder ve bir daha ikramı gelir . yani tabiri caizse birini alıp yerden yere vurur , dagdan aşagı yuvarlar yetmez aşağı iner bir daha gerekeni yaparsın deyip ALLAH kula celaliyle tecelli eder sonra ikramda bulunur . ALLAHın zulcelali vel ikram ilmi böyle pes pese tecelli edince kul artık mest olur ve elini kaldırıp
teslim oldum ya rabbi sen ne dediyse odur der ve kıpırdayamaz hale gelir . gücü vardır ama kıpırdamaya cesaret edemez . ALLAH onu atese koyar o da isterse bir adım atıp atesten cıkabilir ama cıkmaz ve ALLAHa tamam bekliyorum der .
yunus emrenin söyledigi gibi hamdım yandım pistim diyen bir hale gelir . sonra ALLAH onu atesten cıkardıgında o istesede artık kıpırdayamaz artık onun işi bitmistir ve o her seyi görmüstür