Bana göre Kuantum Fiziği/Teorisi/Felsefesi insanın evren algısına yepyeni kapılar aralıyor. Ama bu kapılar henüz tam olarak açılabilmiş değil. Bizzat bu işin uzmanı diyebileceğimiz (diyebilir miyiz emin değilim) bilim adamları arasında bile derin, hatta birbirine zıt görüş ayrılıkları ve yorum farklılıkları var.
Örneğin Einstein Kuantum Fiziğinden hareketle 'determinist/nedenselci/klasik' bir evren yapısını savunurken, Heisenberg yine Kuantum'dan yola çıkarak 'indeterminist/belirsizlik' ilkesini savunmuştur.
Kuantumda tartışılan konulardan birisi de, ışığın ya da elektronun dalga mı, yoksa parçacık mı olduğu konusudur. İlginçtir ki, John Thomson elektronun parçacık olduğunu gösteren çalışmasıyla Nobel Ödülü almış, oğlu George Thomson ise tam aksine elektronun dalga olduğunu gösterek Nobel Ödülü almıştır.
Yani Kuantum henüz tam anlamıyla netleşmiş bilgi ve çözümler sunamıyor bizlere. Ama şu kadarı da var ki, insan aklına ve bilincine yeni ufuklar açıyor. Bazı paradigmaların tahtını sallıyor ve sarsıyor. Örneğin bu teoriyle Spinoza, Leibniz, Kant ve Marks gibi bir çok ünlü filozofun felsefelerinin temeli olan 'mekanik-determinist' anlayış sarsıntıya uğramıştır.
Kuantum'da "çift yarık deneyi" çok meşhurdur ve şaşırtıcı sonuçlar vermektedir. Bu deneyde önce bir ışık demeti az sayıda fotonla bir yarıktan geçirilerek bir ekrana yansıtıldığında, ışık parçacıklarının görüntüsü tane tane küçük noktalar şeklinde ekranda görünür. Işık çift yarıktan gönderildiğinde ise aydınlanma genliği dört kat artarken, daha önce ışık parçacıklarının geldiği bazı yerlerin boş olduğu görülür. Buradan anlaşılan ışığın yarıklardan geçerken parçacık gibi değil dalga gibi davrandığıdır. Burada garip olan, fotonlar veya elektronlar veya bütün olarak atomlar tek tek bile gönderildiklerinde aynı şekilde girişim çizgilerinin çıkıyor olmasıdır. Bu ise fotonların her iki yarıktan da AYNI ANDA geçiyor olması demektir. Burada felsefî açıdan önemli olan nokta; mantığın "üçüncü halin imkânsızlığı" ilkesinin değiştirilmesi gerektiğine dair iddialara sebep olmasıdır. Bu ilkeye göre bir nesne ya da insan ya buradadır, ya da burada değildir. Üçüncü hal; yani aynı anda, hem burada hem de başka yerde olamaz. Bir insanın aynı anda iki ya da daha fazla yerde olması klasik fiziğe göre hurafedir; fakat atom altı dünyada (kuantum), 'aynı anda iki yerde olma' olgusu bilimin ta kendisidir.