Kadir Gecesi
Bismillahirrahmanirrahim
“Velegad kerramnâ benî âdem”
“Biz âdemoğlunu mükerrem kıldık.”
Allahu Tealâ cellecelâluhû Âdeme yeryüzünün bütün nimetlerini emrine vererek onu bu nimetlere sahip kılmıştır. Yani denizde, karada, havada aklınıza gelebilecek ne varsa hepsini insanlara ve insanlığa vermiştir. Bu nimetlerin tek karşılığı Allah’a kulluktur. Bu vazifelerden biri de Ramazan ayı emrolunan oruç ibadetidir. Bu ibadetlerden maksat; nimetlerin şükrünü bilmek, hak nazarında sevdiği kullar arasına girebilmektir.
Ramazan ayının içinde ve Kur’an’ın yeryüzüne inmesine vesile olan bir de Kadir Gecesi vardır. Bu gece manasından anlaşılacağı gibi Allahu Tealâ’nın çok takdir ettiği ve ibadet yönünden sınırsız olup bin aydan daha hayırlı olan bir gece olarak “Rasûlullah” efendimiz tarafından bize bildirilmiştir. Kadir suresinin manasında da bildirildiği gibi o gece bütün melâikeyi kirâm fecr vaktine kadar yeryüzünde bulunur ve insanların bu mübarek geceye olan saygı ve hürmetlerine şahid olurlar, birlikte ibadet ederler ve Allahu Tealâ’dan kullarına mağfiret etmesini dilerler.
Diğer bir yönüyle de ibadet eden kulların bu ibadetlerinin kabulünü hak nazarında sağlamak için birlikte ibadet ederek Allahu Tealâdan kulları için yardım dilerler.
Bu gecede yeryüzüne dört sancak iner:
1- Hamd Sancağı
2- Rahmet Sancağı
3- Mağfiret Sancağı
4- Keramet Sancağı
Bu sancakların her biriyle yetmişbin melek iner ve her sancağın üzerinde “Lâilâheillellah Muhammedün Rasûlullah” yazar.
Hadis-i Şerif: Rasûlullah efendimiz (SAV) şöyle buyuruyor:
“Bir kimse kadir gecesi üç kere “Lâilâheillellah Muhammedün Rasûlullah” kelimei tevhidini okursa:
Birincisinde; Allah o kimseyi bağışlar. İkincisinde; Allah o kimseyi cehennemden kurtarır. Üçüncüsünde; Allah o kimseyi cennete koyar.”
Bu mübarek gecede (Kadir Gecesi) Hamd Sancağı; yerle gök arasında bir yere dikilir. Mağfiret Sancağı; Peygamberin kabrine dikilir. Allah ona salât ve selam eylesin. Rahmet Sancağı; Kâbe’nin damına dikilir. Keramet Sancağı; Beyt-i Makdis’deki taş üzerine dikilir. Böylece bu sancaklarla yeryüzüne inen melekler Müslümanların kapılarına gelirler, onları ziyaret ederler.
Allahu Tealâ hazretleri Kadir Gecesi’nde öyle bir rahmeti indirir ki; bu rahmet bütün müminlere isabet eder, o rahmetde bir bakiye kalır.
Cebrail Aleyhisselâm sorar: “Yarabbi kalan bakiyeyi ne yapayım?”
Allahu Tealâ şöyle buyurur:
“O kalan rahmeti de bu gece doğan kâfirlerin çocuklarına dağıt. Böylece bu çocuklar da zaman içinde islâmla müşerref olurlar ve İslâm diyarlarında ölürler.”
Hak yolcuları için her gece kadirdir. Yine Kadir Gecesi’nin haricinde duanın makbul olduğu Allahu Tealâ’nın gizli olan eşref saatleri vardır.
Cuma günü içinde duanın makbul olduğu saat beş vakit namaz içinde orta namaz, Allahu Tealânın gizli isimleri içinde bulunan İsmi Azam…
Bu ibadetlerin tümünden maksat yüce hakkın rızasını kazanmak ve kulların bu güzellikleri ibadet zevkiyle arayıp bulmalarıdır.
Kadir gecesinde yapılacak dua Hz. Aişe validemizden rivayet edildiği;
“Allahumme İnneke Afuvvün tuhibbûl-afve fa’fü anni (Allahım, sen çokça affedensin, affı seversin, beni de affet.)
Ramazan (ayının) orucunun bitişi ile mümin kardeşlerimiz ve bütün İslâm âlemi oruç ibadetinin hazzını yaşayarak birbirlerini tebrik edip bayramın da kendine özel olan faziletinden yararlanmak suretiyle birbirleriyle kucaklaşırlar ve ikramda bulunurlar.
Tüm dost ve kardeşlerimizin bu mutlu günlerinin Allah’ın Rahmetine ve Bereketine mazhar olmasını, cümlesinin böyle nice mübarek günlere kavuşmalarını Allahu Tealâ’dan saygı ve hürmetlerimle niyaz etmekteyim ve hepinizi Allahu Tealâ’ya emanet ediyorum.
Esselâmu Aleyküm
|