Bu soru herkes tarafından sorulan, ya tatmin edici bir cevap bulamadan üstü örtülen ya da insanı var olan inancını sorgulatabilecek bir soru. Ben de çok düşündüm.
Ben kendi kelimelerimle anlatmaya çalışayım nacizane.
Eğer Allahtan ayrı gayrı bir şey yoksa, Allahın bizi yaratması doğal bir süreç olabilir. Tıpkı kendimizi dinlememiz, seyretmemiz, keşfetmemiz gibi. Elbet ihtiyaç sahibi insan üzerinden değerlendirirsek akılda bazı sorular çıkacaktır.
Allahın kendi kendini seyri demişti bi hocamız.
Var olan şey yaşamaktadır. Amaçsa yaşatmaktır. Hayy sıfatı hayat yaşamak yaşatmak anlamında. Yanlışımı gördüğünüz yerde affetmeyin 😃 düzeltin.
Yani varolmak yaşam ı beraberinde getirmektedir. Sizin amacınız da yumurta almak değildi zaten. Karnınızı kağıt bez parçası veya başka nesnelerle de doldurabilirdiniz. Ama olmazdı çünkü onlar yaşatmazdı. Sizin amacınız da yaşamaktı. Çünkü kendinizi biliyorsunuz.
Elbette Allahın yumurtaya ihtiyacı yok. Ancak Hayy olan Allahın doğasında yaratmak var. Ağacın doğasında çiçek ve meyvelerinin olması gibi. Sizin doğanızda yaşamak için iç güdülerinizin olması gibi.
Biliyor musunuz bana inanan inanmayan aynı şeyleri söylüyor da farkında değiller gibi geliyor bazen