Hacca gitmeye niyetlendim
TEK KELİME İLE MUHTEŞEM BİR MENKIBE
Gavs-ı Kasrevî (k.s) HZ.leri'nin Diyarbakırlı Sofisi Muhammed Aslan anlatıyor.
Gavs Hazretleri (k.s) zamânında bir sofi vardı. Vanlıydı, ismi Muhammed idi. O bize şöyle anlattı:
Gavs Hazretleri’nin ziyâretine geldim. Gavs Hazretleri bana ''Hacı Muhammed! Bu sene hacca gitmeye niyetim var. '' dedi.
Ben de içimden ''Keşke param olsaydı da, ben de Gavs Hazretleri ile hacca gitseydim!'' dedim.
Ben param olmadığını düşündüm, sonra hayvanlarım aklıma geldi. Onları satıp, parasıyla hacca giderim diye niyet ettim.
Gavs Hazretleri’ne söyledim, içimden geçirdim. Gittim, baktım, hayvanlarım yok.
Hanıma ''Hayvanlar nerede?'' diye sordum.
Vallâhi bu gece hırsızlar gelip götürmüş, dedi.
Ben de ''Ey Rabbim! Ben ne yapayım? Niyet ettim, hırsızlar gelip hayvanlarımı çaldı.'' dedim.
Gidip Gavs Hazretleri’ne olanları anlattım. Bana ''Üzülme, Şâh-ı Hazne (k.s) çok büyüktür. Git şu köye, orada bir ağa var. Ona selâmımı söyle. Bu gece orada kal. Ona bir şey söyleme. Sabah kalk, gel.'' dedi.
Ben de, tamam dedim. Akşam köye vardım, ağaya selâm verdim. Gavs Hazretleri’nin selâmını ayağa kalkıp, ellerini bağlayıp aldı.
Akşam yemek yerken, bana hacca gidip gitmediğimi sordu. Gitmediğimi söyledim.
Babasının yerine birini hacca göndermek istediğini, benim gibi güvenilir bir sofi aradığını söyledi.
Benim haccımın da, babasının haccının da hakkını vereceğini söyledi. Sabah câmiye gittik. Baktım, câminin damı akıyor. Namazdan sonra, ağaya vazgeçtiğimi söyledim. Senin paranla hacca gidilmez, evini saray gibi yapmışsın, câminin damı akıyor, dedim. Ağa da ısrâr etti. Câmiyi de yaptıracağına söz verdi. Öyle deyince kabul ettim.
Sonra evime döndüm. Bizim bahçe hayvanla dolmuştu. 20-30 hayvanım varken, bahçede 50-60 hayvan vardı. Hanıma durup sordum. Köylüler hırsız yüzünden bize üzülmüşler, her hâne iki hayvan getirmiş, hayvanlarım da çoğalmış.
Gidip bunları Gavs Hazretleri’ne anlattım. Ağa selâm götürdüm, dedim. Beni babasının yerine hacca götürmek istedi, dedim. Köyün câmiinin akan damını görünce vazgeçtim, ağa da câmii yapma sözü verdi, hac parasını da verdi dedim. Bizim evde de hayvanlar artmış, köylüler ikişer hayvan bağışlamışlar, dedim.
Gavs Hazretleri de bana şöyle dedi: ''Şâh-ı Hazne çok büyüktür. Koyunların çoğaldı, hac hakkını da aldın, ağanın babasının da hac hakkını aldın. Hadi git, pasaportunu yaptır, bizimle hacca gel.'' Gidip pasaport çıkarttım ve Gavs Hazretleri’yle berâber hacca gittik.