Rızık konusu ve kaderle sınanma (Fatiha Tertibi)
Kıymetli HavasOkulu.Com üyeleri..
Son dönemde dikkatimi celbeden Birkaç konuda sizlerle düşüncelerimi paylaşmak isterim...
Bunlardan ilki Rızık konusu ve bunun kaderle ve sınanma ile ilişkisi... Rızık sadece ele geçen mal mülk değildir. Allah’ın bizlere verdiği güzel sıfatlar güzel hasletler de rızıktır. Ahiret hayatında verilecekler de bu takdir edilen rızkın tamamlayıcısıdır...
Burada hiç kimseye yatın rızkınız bedavadan gelecek demiyorum. Yanlış anlaşılmasın. Ancak imtihan dünyasında yaşadığımız unutulmasın. Nitekim Ayeti kerimede ne buyuruluyor:
Mallarınız ve çocuklarınız bir fitne (imtihan)dir, Allah, onlarla sizi imtihan etmektedir. Allah ise, işte büyük ödül O’nun yanındadır (kim Allah sevgisini mal ve evlat sevgisinden üstün tutarsa o, Allah’ın yanındaki mükâfata erişir” (Teğabun, 64/15)
Yani başımıza gelen türlü olayların ve musibetlerin bir imtihan vesilesi olduğunu unutuyoruz.
Eğer kılıyorsak her namazda Fatiha suresinde okuyoruz: إِيَّاكَ نَعْبُدُ وإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ ﴿٥﴾
İyyâke na’budu ve iyyâke nestaîn(nestaînu).
Yalnız sana kulluk eder yalnız senden yardım dileriz diyoruz ama belki de samimi olarak Allah’a el açmadan dua etmeden hep başkalarından medet umuyoruz...
Son olarak bir HavasOkulu.com sitemizde tevafuken gördüğüm bir konu var. İnsanlar istiyorlar ki bu Havas ilmini bilenler saatlerini hatta bazen günlerini bu kişiler için harcasınlar. Malzeme parası geçen zaman Hocanın İlmi bir yana hiç bir talepleri de olmasın. Bu yaklaşım doğru bir yaklaşım değil arkadaşlar. Ortada bilgi, emek ve sarfedilen zaman varsa bunun uygun bir karşılığı olması lazım. Bu insanlardan bir çok tanıdığım var başka bir işi ve geçimi yok. Bu kişilerin gerektiğinde ücretsiz işlem yaptıklarını da biliyorum buna şahit de oldum...
Yaşamın her anında her şeye para harcaması gereken insanlar konu Havas olunca ketum kesiliyorlar nedense. Karıştırdığınız bir konu var arkadaşlar. Havas alimi dergahtaki derviş değildir...
Eğer konu sadece Allah rızası olursa o zaman hiç bir şartta işlem yapmazlar. Sadece zikir ile Kuran ile tefekkür ile meşgul olurlar. Kavramları karıştırmayalım. Emeğe, bilgiye saygı duyalım...
Ayrıca kendiniz için yapmadığınız bir şeyi neden Havas hocasından istiyorsunuz? Buyrun size örnek bir uygulama her hacet için de yapılabilir...
Kendiniz için çaba göstermiyor birşeyler yapmıyor iken başkası sizin için neden yapsın?! Neden 7 gün boyunca okuma yapsın. Ben şahsen araştırma yapıp yeni şeyler öğrenmeyi ve Kuranı Kerim okumayı tercih ediyorum...
Herkes kendisi ile ilgili gereken çabayı göstermeli...
Havas işi ile uğraşanların derviş olmadığı unutulmamalı...
Yaptığınız tüm hayırlı duaların kabul olması dileğiyle,
Allah’a emanet olun...
Bismillahirrahmânirrahîm.
1- Elhamdü lillâhi rabbil'alemin ya Fettah 1071
2- Errahmânir'rahim ya Latif 747 defa
3- Mâliki yevmiddin ya Aziz 336 defa
4- İyyâke na'budü ve iyyâke neste'în ya Rezzak 1152 defa
5- İhdinessırâtel müstakîm ya Ğaniyyu 2134 defa
6- Sırâtellezine en'amte aleyhim Ya Nur 2063 defa
7- Ğayrilmağdûbi aleyhim ve leddâllîn ya Kâfi...
|