@
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] İnan ki, hissettiklerini ben de çok çok iyi anlıyorum. Benimde geçmişte benzer çok deneyimlerim oldu. İnanç (iman) seviyesi ne olursa olsun, çok büyük çoğunluğumuz bu hissi maalesef içimizde hissetmişizdir (ben de dahil). Bilmemiz gereken tek şey; Allah’ın insanlarda bu hissin oluşmasını aslında hiç bir zaman arzu ve tasvip etmediği, kainatın işleyiş sisteminden dolayı bu hisse kapılan insanlara teselli olması amacıyla ‘’Rabbin seni bırakmadı ve (sana) darılmadı da.’’ Duha 3. Ayeti vahiy etmiştir.
Felsefecilerin ‘’Kötülük Sorunu’’ diye adlandırdıkları bu durum, aslında Allah’ın Adil sıfatından kaynaklanmaktadır. Şöyle ki, şeytan Allah’a isyan ettiğinde (şeytanın tezi, kendisinin Allah’a daha itaatkar ve faydalı olduğu, insanoğlunun ise Allah’a karşı nankör olduğu ve kan dökmeye meyilli olduğu) Allah’tan kendi fikirinin doğru olduğunu gösterebilmesi için müddet istemesi ve bu müddetin kendisine verilmesiyle alakalı bir konudur. Yani şeytan bazı durumlarda bir nevi Allah’la kul arasına girip, bir nevii perdeleme yapmaya çalışmaktadır. Allah da Adil sıfatından dolayı kulunu şeytanın azabından korumak için kulunun kendisine içten dua etmesini ve sabır göstermesini bekler. (Nisa 79: Sana güzellikten her ne ulaşırsa, bil ki Allah'tandır; Kötülükten de başına her ne gelirse anla ki sendendir! Biz seni insanlara bir elçi olarak gönderdik, şahit olarak da Allah yeter!)
Bu durumda da bizlere düşen; sabır göstererek Allah’a sığınmaktır. Şunu bil ki, hiç bir şeytan kendiliğinden insana musallat olamaz. Mutlaka ki, arada başka biri kötülük amaçlı işlem yapmış olması (büyü) gerekir. Çünkü şeytan da yüce yaradan da korkar, musallat olabilmesi için başka bir insanoğlunun bu günahı üstlenmiş olması gerekir. (Bazı durumlarda bu konu, kişinin üst soyundan kaynaklı geçebilir.)
O zaman insanın aklına şöyle bir soru takılabilir; ‘’Ben niye masum olduğum halde şeytandan bu kadar azap görüyorum veya gördüm?’’ Bunun cevabı da şu; Sonsuz bir hayat içinde sizin azap gördüğünüz süre; dünya hayatında rüzgarlı bir günde gözünüze kaçan kumun size verdiği acının süresi hayatınızın tamamı dikkate alındığında ne kadar olabilir ki?
Bu konu biraz karışık olduğu için mümkün olduğunca basit anlatmaya çalıştım. Sadece kendi fikrimi yazmak istedim. Bu konuların çok uzmanı değilim, ama soracağın (tam anlatamadığım hususlar olduysa) herhangi bir şey olursa, çekinme.
‘’Allah sizin düşmanlarınızı çok iyi bilir. Gerçek bir dost olarak Allah yeter. Ve yardımcı olarak da Allah yeter. ‘’ Nisa 45.
Yüce Allah’ın sevgisi ve merhameti üzerinize olsun.