çift yarık deneyi aslında hayatın beynimizin içinde tanımlı olduğunuda gösteriyor ... evren parçacıklardan oluşuyor
biz ne kadar ayrıntıya inebilirsek o kadar küçük parçacıklar bulabiliyoruz
yani keşfedebildiklerimiz var keşfedemediklerimiz var
temel parçacık atom du fakat Protonlar , nötronlar ve elektronlardan dan oluştuğu anlaşıldı,
Protonlar ve nötronlar kuarklardan elektronlar ise leptonlardan oluşuyordu
farklı atomlar bir araya gelerek te molekülleri oluşturuyordu.
maddenin tanımı için bunlar şimdilik yeterliydi
yani bunlar varsa orda bir madde var demekti
peki algı nasıl bişeydi ?
çünkü ben benden 50 metre uzaklıkta bir cismin kendisi ile müşerrref değildim
kendisi olamazdı çünkü kendisi olsaydı 50 metre ötedeki hali değil adeta dibimdeki hali gibi olması gerekirdi
ozaman bu parçacıklar yığınının görüntüsünü mesafe ölçeğine göre ayarlayıp insansı algılarıma göre çevirecek başka bir parçacığa daha iş düşüyordu
buda foton du..
yani maddeye has yapı orda sabit iken ben fotonların çektiği resme beynimde bakıyordum , olay buydu.
ayrıca fotonları algılama halim benim doğal halimde vardı yani bir şey kırmızı ise kırmızı olarak algılamam beynimin otomatik işleviydi.
dolayısıyla örneğin gözüm mikroskobik bir göz olsaydıda bir elektron görmüş olsaydı aslında fotonun bana gösterdiğini görmüş olurdum.
yani foton olmadan elektronun varlığından insan olarak bahsetmem mümkün değil.
ve eğerki ben elektron tespiti yaptığım bir deneyde fotonları ayıklarsam elektronlarıda kendim için algılanamaz hale getiririm.
dolayısıyla madde tespiti insandan bağımsız bir şeydir insan olmasada orda bir madde bulunabilir
yani internet vardır fakat modem yoksa olduğunu anlayamazsın gibi.
öncelikle bunu belirtmekte fayda var yani insan için var olan madde ile aslında olan madde aynı şey değildir insan için olan madde aslının bir çevirimi ve görünür halidir.
peki yeni bir parçacık daha mı çıkıyor karşımıza ?
malesef evet
Higgs parçacığı..
peki nedir bu higgs parçacığı?
aslında bir alandır ve diğer bütün parçacıklar bu alanın içinde yüzer
ve suyun, içindeki farklı büyüklükteki cisimlere uyguladığı farklı kuvvetler gibi bu alanda bu parçacıklara direnç uygular
bu sayede bu parçacıklar kütle sahibi olurlar.
ve az önceki örneğin görüntü taşıma olayı bu alanda gerçekleşir
ve herşeyde olduğu gibi bu alanda aslında atom gibi elektron gibi parçacıklardan oluşur
ve madde ile benim aramda ki o hiç bişey yok dediğim boş alanda elektronun bilgisini aynı modem gibi dönüştürerek higgs parçacıkları ile bana iletirler.
yani hiçlik dediğim şey bile aslında atom gibi bir parçacıktır ve atomların arasını doldurup adeta onları bir arada tutar.