Faiz Yiyen…Yasaklanan Ve Lanetlenen Ameller
Rivayet olundu:
Muhakkak ki Efendimiz (s.a.v.) hazretleri (şunlan) nehyetti:
1. Kan parasını,
2. Köpek parasını,
3. Kötü yolda olanın kazancını.
4. Faiz yiyene lanet etti.
5. Faiz yedirene,
6. Faizi yazana,
7. Faize şahitlik yapan…
8. Dövme yapmayı
9. Dövme yaptırmayı ve,
10. Resim yapmayı (yasakladı.)
Faiz Yiyen…
Efendimiz (s.a.v.) hazretleri buyurdular:
“Faiz, yetmiş ve şu kadar çeşittir. En düşüğü kişinin annesine varması (ona zina) etmesi gibidir.
Yâni faiz yiyen kişi, annesiyle zina eden gibidir. Bundan Allah’a sığınırız.
Bu büyük sözü işiten kişi. Kerîm olan Mevlâsınin kapısına tevbe etmeye koşsun. Bu
“Kalbi olan yahut şuhûd hâlinde kulak tutan kimse İçin uyandıracak bir ihtar vardır!
Faizin Değişik Bir Tarifi
Kim, birine bir şey borç verirken, fazlasını kendisine vermesini şart koşarsa; bu menfaat çeken bir ödünç olmuş olur. Menfaat getiren her ödünç faizdir.
İmâm-I Âzamin Faiz Korkusu
İmâm-ı Âzam Ebû Hanife hazretlerinin birinden bin siyah dirhem alacağı vardı. Adam İmâm-ı Âzam hazretlerine bin adet beyaz dirhem getirip verdi, İmâm-ı Âzam hazretleri beyaz dirhemleri kabul etmedi. Ve:
-“Bu beyaz dirhemleri, dirhemlerime karşılık istememi Korkarım ki bu dirhemlerin beyazlıkları faiz olabilir,” buyurdular.
0 beyaz dirhemleri geri sahibine verdi. Kendi dirhemleri gibi siyah dirhemleri alıp kabul ettiler.
Ebu Bekir (r.h.) buyurdular:
Ben İmâm Azam Ebû Hanife hazretlerini, bir adamın kapısında gördüm.
Adamın kapısını çalıyordu (vuruyordu), sonra da geri dönüp güneşte duruyordu.
Kendisine bunun sebebini sordum. O:
-“Bu evin sahibinden benim alacağım var. Biz menfaat getiren her türlü ödünç ve borçtan nehiy olunduk. Onun için bu adamın evinin gölgesinden faydalanamam,” buyurdular.
Kaynak: İsmail Hakkı Bursevi, Ruhu’l-Beyan Tefsiri, Fatih Yayınevi: 3/217-218.
|