İnsanoğlu beşerî varlığıyla insanî varlığı arasında seçme yaparak terakki eder. Yani beşerî varlığını yetersiz, insanî varlığını ulaşılmaya değer bulduğu zaman terakki etmiş, yukarı doğru gelişmiş bir unsurdan bahsedebiliriz. Bu, millet hayatı için de aynen böyledir. Nasıl? Biz diyelim ki, Belçika gibi bir toplum olmayı mı özenilir sayarız yoksa Abu Dabi gibi bir toplumu mu özenilir sayabiliriz? Rakamlara bakın, hangisinin hayat seviyesi daha yüksek? Abu Dabi...Gittikçe Belçika’dan uzaklaşıp, yani Belçika’nın kendi vatandaşlarına sağladığı yerden uzaklaşıp Abu Dabi’nin kendi vatandaşlarına verdiği -hem de öyle bir şekilde, hakaretamiz bir şekilde verdiği- şeye yaklaşmak nasıl olumlu olabilir? Yani bunu insanlar nasıl olumlu sayabilir? Günümüzde konuşulduğunda insanlar doğru dürüst şeyler söylemiyorlar.
Kişiler olarak dolar milyarderi sayısı Türkiye’de dünyada üçüncü sırada mı? Evet, tam rakamı hatırlamıyorum da öyle bir şey. Şimdi, bunun iyi bir şey olduğunu söylemek elbette iyi bir şey değil. Ama bir Türk firması dünyanın her yerinde başarılı olmuştur dediğin zaman o övünülecek bir şey, değil mi? Ama bu Türk firmasının sahibi o dolar milyarderlerinden birisi olmayabilir mesela, anlatabiliyor muyum? Yani işte bu tercihi yapmak… Biz çocuk ya da geri zekâlı değiliz. Bunu anlayalım yani. Türkiye’de refah yükseliyor demek, çocukluğa ya da geri zekâlığa talip olmaktır. Yani Türkiye’de refah yükseliyor da ne oluyor? Biz gittikçe balonla kandırılan bir unsur haline geliyorsak, bunun neresi iyi? Yani herkeste olmayan balonlar bizde var, böyle komik şey olur mu? Şimdi bugün bu serbest pazar savunucuları Küba’yı günah keçisi haline getirdiler. Bir tek Küba’daymış (!) dünyada serbest pazar ekonomisinin yürürlükte olmadığı ekonomi. Ve ‘‘Küba mı olalım?’’ falan filan gibi, böyle şeyler söylüyorlar. Küba olalım olmayalım, o ayrı bir mesele. Ama Fidel Castro, iktidarı ele geçirdikten sonra adada yaptığı en önemli değişiklik, Küba halkının hayatını şeker kamışına bağımlı olmaktan çıkarmaktı. Yani bugün Küba, Castro öldükten sonra -diyelim ki- aniden serbest pazar ekonomisine geçse Castro yönetimi boyunca kazandıkları dolayısıyla avantajlı olacak. Yani eğer şeker kamışına bağımlı bir ekonomisi hâlâ sürüyor olsaydı -serbest pazar ekonomisine geçmiş veya geçmemiş- hiç fark etmeyecekti.
Yani şimdi AKP’yi kim iktidara getirdi? O dizileri seyredenler. O diziler matah şeyler mi? O diziler insanlara hangi yüksekliği temin ediyor? Bu, çok önemli değil mi? Yani zenginlik ve refah düzeyi bakımından Hindistan buradan daha mı iyi bir yer? Belki rakamlara vurulduğu zaman Hindistan’da kişi başına düşen para daha düşük çıkar; çok kalabalık bir yer. Ama Türkiye’de kaç kişi biliyor, dünyada en az televizyon seyredilen ve dünyada en çok kitap okunan ülkenin Hindistan olduğunu, Türkiye’de kaç kişi biliyor? Onlar öyle alık alık baksınlar dizilere…
|