İsm-i A’zam Salevâtını Okumak
Muhammed Ebû Şi’ri’ş-Şâmî Hazretleri’nin salevâtıdır. O da şudur:
اَللَّهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُكَ بِاسْمِكَ اْلأَعْظَمِ الْمَكْتُوبِ مِنْ نُورِ وَجْهِكَ اْلأَعْلَى الْمُؤَبَّدِ الدَّائِمِ الْبَاقِى الْمُخلَّدِ فِى قَلْبِ نَبِيِّكَ وَرَسُولِكَ مُحَمَّدٍ (صلى الله عليه وسلم) وَأَسْأَلُكَ بِاسْمِكَ اْلأَعْظَمِ الْوَاحِدِ بِوَحْدَةِ اْلأَحَدِ الْمُتَعَالِى عَنْ وَحْدَةِ الْكَمِّ وَالْعَدَدِ الْمُقَدَّسِ عَنْ كُلِّ أَحَدٍ وَبِحَقِّ بِسْـمِ ٱللهِ ٱلرَّحْمٰنِ ٱلرَّحِيمِ قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ (1) اللَّهُ الصَّمَدُ (2) لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْ (3) وَلَمْ يَكُنْ لَهُ كُفُوًا أَحَدٌ (4) أَنْ تُصَلِّى عَلىَ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ (صلى الله عليه وسلم) سِرِّ حَيَاتِ الْوُجُودِ وَالسَّبَبِ اْلأَعْظَمِ لِكُلِّ مَوْجُودٍ صَلاَةً تُثَبِّتُ فِى قَلْبِى اْلإِيْمَانَ وَتُحَفِّظُ الْقُرْآنَ وتُفَهِّمُنِى مِنْهُ الآيَاتِ وَتَفْتَحُ لِى بِهَا نُورَ الْجَنَّاتِ وَنُورَالنَّعِيمِ وَنُورَ النَّظَرِ إِلَى وَجْهِكَ الْكَرِيمِ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلِّمِ
Okunuşu:
“Allâhümme innî es’elüke b-ismike’l-a’zami’l-mektûbi min nuri vechike’l-alâ’l-müebbedi’d-dâimi’l-bâkî’l-mu*halledi fî kalbi nebiyyike ve resûlike Muhammedin (sa*llâllâhü aleyhi ve selem) ve es’elüke b-ismikel-’azamı’l-vahidi bivahdeti’l-ahadi’l-müteâli an vahdeti’l-kemmi ve’l-adedi’l-mukaddesi an külli ahadin. Ve bihakkı Bismillâhi’r -rahmâni’r-rahîm Kul hüvellâhü ehad (1) Allâhüs-samed (2) Lem yelid ve lem yûled (3) Velem yekün lehû küfüven ehad (4) En tüsalliye ‘alâ seyyidina Muhammedin (sallâllâhu aleyhi ve sellem) sırrı hayati’l-vucûdi ve sebebi’l-a’zami li-külli mevcûdin. Salâten tüsebbitü fi kalbi’l-îmâne ve tuhaffizunî’l-Kur’âne ve tüfehhimünî minhü’l-âyâti ve tüftehü lî bihâ nura’l-cennati ve nuranneîmi ve nuran*nazari ilâ vechike’l-Kerîm ve ‘alâ alihi ve sahbîhi ve sellim…”
Manası:
Ey Allah’ım! Ben Senden, en yüce cemalinin nurundan ya*zılmış olan,
Nebî ve Resûlün Muhammed (s.a.v.)’in kalbinde, dâimî, bâkî ve müebbed olan ism-i a’zam’ın (en büyük ismin) hürmetine istiyorum.
Yine Senden, Bir’in birliğiyle bir olan, miktar ve sayı birliğinden münezzeh ve herkesten mu*kaddes olan ism-i a’zam’ın ve: De ki: O Allah birdir. Allah Samed’dir. Doğurmamıştır ve doğrulmamıştır. Kimse de O’na denk olmamıştır.”
Sure-i celîlesinin hakkı için istiyorum ki, var*lık ve hayatın sırrı ve her varlığın en büyük se*bebi olan Resûlüllah (s.a.v.)’e öyle bir salât edesin de,
O’nunla îmânı kalbimde sabit kılasın, bana Kur’ân-ı ezberletesin, âyetleri onun sayesinde bana anlatasın, cennetlerle nimetlerin nûrunu ve Senin kıy*metli cemâline bakmanın nûrunu onunla bana açasın. Ehl-i Beyt’ine ve sahâbesine de öylece salât-ü selâm edesin!
Bunu okuyanlar, rü’yâsında Hızır Aleyhisselâm ve Efendimiz (s.a.v.) Hazretleri’ni görürler. (Saadetü’d-Dareyn, s. 532)
SALEVÂTIN FAZÎLETİ, HAVÂSSI VE ESRÂRI
Bu salevatın birçok fazilet, havâssı ve faydası vardır. Sadece bu salevât için bir kitap yazılmıştır. Musannifi gizli olan “ism-i a’zam” isimli kitapta bu salevâtın içinde ism-i azam olduğu ifade edilmiş ve bu salevâtın maddî ve manevî faydaları şöyle sıralanmıştır:
1. Bu salevâtı günde yüz kere okursan; evliyâullah olursun.
2. Bu salevâtı günde bin kere okursan; sana gaib âleminin kapıları açılır.
3. Zâlimlerin helâk olması için Cumartesi günü bin kere okunursa; zalimlerin çok acâib bir şekilde helâk oldukları görülür.
4. Yol kesen eşkıyâlar için okunur.
5. Düşmanlar için okunur. Kişi sol ayağının altından bir avuç toprak alıp, üzerine bu salâvâtı yedi kere okur. Ve toprağı yüksek bir yerden düşmanların olduğu tarafa doğru atarsa; hemen o saatte düşmanlar helâk olurlar.
6. Emânet için okunur.
7. Borcun ödenmesi için her gün yedi kere okunur.
8. Murâdın hâsıl olması için okunur.
9. Maddî ve manevî istekler için okunur. Maddî ve manevî istekler için günde yedi kere okunmalıdır. Sevâbını Hızır Aleyhisselâm, ricâl-i gayb, ashâb-ı kirâm ve Peygamber (s.a.v.) Efendimiz Hazretleri’nin mübârek ruhlarına niyet edilmelidir. Ve eğer muradın hâsıl olursa; Peygamber (s.a.v.) Efendimiz Hazretleri, Hızır Aleyhisselâm, ashâb-ı kirâm, evliyâullah ve Peygamber (s.a.v.