Kanallarda Olası Define İhtimalleri
1- Çevresinde su kaynağı olup olmadığına dikkat edilir.
2- Gömüyü ihtimali yüksektir. Bu tür işaretlerin gömüsü kapalı bir mağara içinde yer alır. Bu kanalın içine su konulduğundan suyun döküldüğü alan içinde araştırma yapılmalıdır. gömü mağara içinde olup olmadığını anlamak için çevrede mağara işareti aranabilir.
3- Kanal boyu ölçülüp her cm si ortalama 70 cm olarak hesaplanıp kanal boyuna gidilebilir, 70 cm arşındır bu bazen kulaçta olabilir eğer kulaç ise ortalama 45 cm olarak hesaplanır, dirsek ise 33 cm dir bu ölçülerin hepsi kanal boyu ölçülerek çarpılıp çıkan metre ölçülerek kanal boyuna gidilebilir.
4- Bu tür kanallar genelde gömü kaya mezar girişi gibi yerleri gösterir. Mezarsa paralel önü, gömü ise uç yanlarını gösterir.
5- Bazı mezarlara su girmemesi için kanal yapılabilir, biriken suların tahliye edilmesi için kullanılmıştır. yada taş kesim ocaklarına işaret eder.
6- Birbirine girmiş karışık kanallar tılsıma işarettir bu bölgenin tılsımlı olduğunun habercisidir, çözümü oldukça zordur.
7- Kanal olması gerekenden çok büyük ise birde bunun üst tarafında daire şeklinde halka varsa bu yağ sıkma yeridir define ile alakası yoktur.
8- Eğer oyma işaretinin yanında kanal varsa bu mezara yön verir, kanal istikametine doğru gidin mezarı bulursunuz bu bazen kayanın bittiği yer bazende belli mesafe ileride olur.
9- Kanalın akıntı tarafına bakılır karşıda olgun duran başka kaya varsa orada 2. işareti arayın bulduğunuz zaman bu işaret size 3. işaretin yerini verecektir 3. işareti bulduğunuzda oda gömünün yerini verir bu sistem bazen 1 km lik bir alana bile yayılabilir.
10- Kare oymaya bağlı kanal varsa bu giriş kapısını gösterir, kanal boyunu ölç 1 cm si 70 cm hesapla kanala doğru git burası mahzen giriştir.
11- Hemen önüne bakılır, hemen önü mezar hafif yanları gömüdür.
Alıntı
|