Kul Hakkı Namazı
Cuma Günü ,öğle namazına 1saat kalana kadar veya öğleden sonra İkindi namazından önceye kadar kılınabilir. Eğer ikindi vakti girdiyse ikindi namazı kılınmadan önce kılınabilir. Çünkü İkindi namazından sonra nafile namaz kılmak caiz değildir.
Senede 5 kere kılınır.
1) Receb-i Şerifin ilk Cuma günü
2) Şâbân-ı Şerifin 15. günü
3) Ramazân-ı Şerifin son Cuma günü
4) Kurban bayramının arefesi
5) Muharrem ayının 10.günü (aşûre günü)
NAMAZIN KILINIŞ ŞEKLİ
Kul hakkı namazına diye niyet ettikten sonra,
1. Rekatta fatihadan sonra 3 tekâsür 10 ihlâs süresi okunur.
2. Rekatta fatihadan sonra 3 kâfirun 10 ihlâs süresi okunur.
3. Rekatta fatihadan sonra 3 âyetel kürsü okunur.
4. Rekatta fatihadan sonra 25 ihlâsı şerif okunur.
Not; Tekasür süresi veya burda belirtilen sürelerden birini bilmeyenler öğreninceye kadar yerine belirtilen miktar kadar İhlâs Suresi okuyabilirler.
NAMAZIN DUÂSI
Namaz bittikten sonra şöyle duâ edilir. Yâ Rabbi ben senin günahkâr kulunum. Senin kullarına karşı borcum çok, Yâ Rabbi sana karşı olan günâhımı bağışla kullarına olan borcumdan beni sen kurtar. Ey benim Rabbim ! Ben çok âciz bir kulunum senin yarattığın kullârından birine haksız bir muâmelede bulunmuş olabilirim. Yâ Rabbi ! Kusurlarla dolu olan bu namazımı kusursuz kabul buyur sevâbını hak sahiblerine ver. Bu zayıf kulunu bu haktan kurtar. Amin.
Diyerek namazın duâsını bu şekilde yapmalıdır.
NAMAZIN VAKTİ : Öğle namazına bir saat kalana kadar veya öğle namazından sonra da kılınabilir . İkindi vakti girse bile ikindinin sünnet ve farzından önce kılınabilir .Lakin İkindinin farzından sonra nafile namaz kılmak câiz değildir.
KAYNAK ; Şir'atül İslam , Âdâb-ı Vezâif ,
Nurlu Aylar Nurlu Geceler Nur'u Muhammediye .Sh : 127 ,128 .
Namaz nafiledir. İsteyen kılabilir. Farz veya vacip değildir. Kıldığımız taktirde zararımız olmaz, bilakis faydası olur. Kul hakkını ödememiz mümkün değil .Eğer ki mal cinsinden borcumuz varsa o şahsa ödemek zorundayız. Veya birinin hakkında gıybet ettik o şahıs bunu duyduysa helallik almalıyız. Bu namaz; Sahibi bulunamayan veya cins ve miktarı bilinemeyen kul haklarının affı için kılınır ve kul hakkı geçen kişiye namazın sevabı hediye edilir. İnşâellâh bu vesileyle af olmak ümit edilir.
|